Gunhild Stordalen kämpar för att rädda världen
GUNHILD STORDALEN
ÅLDER: 38 år.
GÖR: Läkare och miljöaktivist. Ordförande i Stordalen Foundation, grundare och vd för Eat Foundation.
BOR: Norge.
FAMILJ: Maken Petter Stordalen, ägare till hotellkedjan Nordic Choice Hotels.
MOTTO: Om vi tar ett helhetsgrepp om maten kan vi bekämpa nästan alla dagens kollektiva utmaningar.
NORSKA LÄKAREN och miljöaktivisten Gunhild Stordalen vill inte vara en superkvinna. Åtminstone inte i betydelsen att satsa på både karriär och familj. Beslutet att inte skaffa barn tog hon som 30-åring. Karriärmålet har hon dock haft klart för sig sedan barnsben: att rädda världen.
– Det var min mamma som sa till mig att jag kan göra skillnad, och det har blivit mitt livs mantra. Jag ordnade demonstrationståg med mina kompisar redan som liten, och sålde alla mina leksaker. Det är fortfarande ett av mitt livs stoltaste ögonblick när jag gick till banken för att sätta in pengarna till välgörande ändamål, berättade hon i Sommar i P1 förra året.
Petter var allt det jag inte trodde att jag behövde
Med egenstartade välgörenhetsorganisationen Eat Foundation har Gunhild Stordalen ambitionen att förändra en dyster framtid genom den mest vardagliga pusselbiten av alla: maten. Kan världens befolkning få möjligheten att välja sund mat från en frisk planet så skulle den alarmerande sjukdomsstatistiken se helt annorlunda ut. Som det är nu så äter människan antingen ihjäl sig på snabbmat eller lider av undernäring, och planeten bryts ner av utsläpp, avfall och överkonsumtion.
Det är en nutida kamp mot Goliat där jätten antagit formen av matkedjor och politiker, en kamp som för Gunhilds del försvåras ytterligare i och med att hon privat drabbats av en svår sjukdom. Vad man än lägger i uttrycket ”superkvinna” så har hon nog uppfyllt det ändå.
– Det är något självupptaget och störigt över folk som säger att de ska försöka rädda världen, men någon måste väl göra ett försök? I värsta fall har jag bara några år kvar att leva så nu måste jag även försöka rädda mig själv, sa hon också i sitt sommarprat.
Planen var att Gunhild Stordalen skulle bli kirurg och på så vis infria sitt löfte om att rädda liv. Men när hon mötte sin blivande make, hotellmiljardären Petter Stordalen, insåg hon att hon fått en möjlighet att göra större skillnad utanför operationssalen.
– Petter var allt det jag inte trodde att jag behövde – en 16 år äldre, nyskild kapitalist. Det var två världar som kolliderade, men han visade sig bli mitt livs kärlek.
I morgongåva efter det luxuösa bröllopet i Marrakech önskade sig Gunhild inte diamanter. Hon ville ha en välgörenhetsorganisation. Och det fick hon: Stordalen Foundation, som numera också innefattar Eat Foundation.
Jag har rört vid gravkanten med båda fötterna
DEN LILLA FLICKAN med textat plakat och en handfull tveksamma vänner bakom sig är numera uppbackad av en liten armé. På Eats kontor i Oslo arbetar människor från hela världen. Plattformar skapas där världens ledande forskare, politiker, näringslivspersoner och det civila samhället kan samlas i en form av ”runda-bordet-tänk” och diskutera lösningar på mat-, hälso- och klimatproblemen. För de hänger ihop, som Gunhild påpekar i alla sina framträdanden.
– Att ändra på det som ligger på världens tallrikar och sättet som maten kom dit på kommer att hjälpa oss att bekämpa nästan alla stora kollektiva utmaningar. De här frågorna diskuteras alltid var och en för sig mellan världens ledare, men vi behöver ta ett helhetsgrepp och utgå från vad vi äter. Jag tror att det är den viktigaste frågan för vår framtid, sa hon vid öppningen av Stockholm Food Forum 2016, iklädd en bländvit kavaj och märkbart sjukdomspåverkad.
FÖR TRE ÅR SEDAN fick Gunhild Stordalen diagnosen systemisk skleros. Det är en autoimmun sjukdom som lurar immunförsvaret att angripa kroppens vävnader. Det visade sig dessutom vara den mest aggressiva och dödliga varianten. Utgången är oviss, men flera experimentella cellgiftsbehandlingar med stamcellsstöd på en klinik i Nederländerna har gett henne hopp om mer tid.
– Jag har rört vid gravkanten med båda fötterna, men Petter har suttit vid min sida hela tiden. Vi har skrivit en ”bucket list” tillsammans, och på min står det att jag vill att Eat fortsätter efter min död. Eat är mitt hjärtebarn. Det är viktigare än mitt eget liv. Att få göra något meningsfullt och få ett erkännande för det är den bästa smärtlindringen för mig.
Tonen i norsk media har stundtals varit hård gällande paret Stordalen och deras organisation. Den lyxiga livsstilen kontra det heroiska uppdraget. Mötena är trots allt sponsrade av maken Petter, som av många anses vara en av världens största miljöbovar. ”Konferenser med många kändisar och mycket glamour kan vara roliga, men för att få till förändring krävs något helt annat” är ett exempel på hur det kan låta.
Kött, socker och mättat fett-bonanzan har sitt pris och det visar sig i sjukdomsstatistiken
Och egentligen behövs ju inga kändisar eller dyra forum för att påminna oss om läget. Vi kan se vad som pågår med blotta ögat. Djur- och växtarter dör ut. Klimatförändringarna är tydliga. Omkring 800 miljoner människor har inte tillräckligt med mat för dagen, medan den stora massan lider av fetma, övervikt och kroniska livsstilssjukdomar. Men trots att vi redan vet, tar inte särskilt många det enskilda ansvaret. Så kanske behövs inspirationskällor som Gunhild och hennes likasinnade i alla fall?
TOTALT SETT PRODUCERAS tillräckligt med mat för att föda alla jordens människor. Men kalorierna fördelas orättvist, och ungefär en tredjedel av maten kastas bort som rester eller som utgångna varor.
– Det verkar enklare för politikerna att ta tag i stora mål som ligger långt fram i tiden, som transport och energi, än de små målen – som den hamburgare vi håller i handen. Svenske landsbygdsministern Sven-Erik Bucht till exempel, har sagt i flera intervjuer att han inte tycker att politiker ska lägga sig i vad människor har på tallriken. Men borde han inte bry sig om det i allra högsta grad när svenskarna ligger i topp i Europa för ökande övervikt och fetma? Kött, socker och mättat fett-bonanzan har sitt pris och det visar sig i sjukdomsstatistiken, påpekade Gunhild i P1.
Matindustrin står på randen till en revolution
Snabbmatskedjorna har länge haft sin egen agenda. Den har lett till en absurd verklighet där läsk kostar mindre än buteljerat vatten och där ett hamburgermål är billigare än en grön middag med rättvist framodlade råvaror. Men nya innovationer och lösningar är på gång, åtminstone i västvärlden, och Eat skapar gärna samarbeten med världsledande matföretag för framtiden.
– Matindustrin står på randen till en revolution och förändringar är ofrånkomliga. Frågan är bara hur och när och vem som blir vinnare. De internationella matjättarna känner redan pressen från unga entreprenörer som tänker helt nytt, helt grönt eller helt sunt. De flesta svarar med att justera lite i ingredienserna i gamla bästsäljare. Globala matföretag har minskat på salt, socker och fett i sina produktportföljer. Nestlé har till exempel lovat att minska sockerinnehållet i europeiska produkter med 18 000 ton före 2020, skrev Gunhild nyligen i en krönika för Dagens industri.
HON KONSTATERAR också att alternativa, hållbara proteiner och köttersättningar gjorda av soja och växtprotein börjar ta mark hos de stora matproducenterna.
Det här har lett till att snabbmatskedjorna i stället satsar på Asien. Där har den nya medelklassen länge suktat efter västvärldens livsstil, som förknippas med lyx och flärd. Tobaksindustrin vänder också kappan efter vinden och storsatsar i oreglerade lågintäktsländer. Här kommer det att krävas både kunskap, information, vilja – och förebilder – för att stoppa hjulet.
Eat Foundation uppmanar inte bara politiker och företagsledare att ta sitt ansvar, utan även kockarna. Främst de som syns ofta i tv och i kokböcker. ”Kockarna har blivit rockstjärnorna i matvärlden, kulinariska trendsättare och viktiga inspiratörer. Det är dags att de får oss att längta efter de rätta valen och lösgör oss från vårt historiska frosseri.” För att underlätta för var och en i yrket håller Eat på att starta ett globalt kocknätverk under ledning av Jamie Oliver. Många röster kan göra skillnad.
SAMMA SAK gäller ju för den enskilde matälskaren, den som bara handlar till familjen och ibland vännerna, och som dag ut och dag in försöker göra bra val för både kropp och plånbok. Gunhild Stordalens dröm kommer åtminstone ett steg närmare en framtida verklighet om fler väljer mat efter tre enkla grundregler:
1. Satsa mer på växtriket och minska på det röda köttet.
2. Undvik processad mat med onödiga tillsatser.
3. Ta inte mer mat än du kan äta upp – dagens portioner har ökat, men inte vår ämnesomsättning. Och tar vi bara lagom så kastar vi mindre, så det blir dubbel vinst.
DET ÄR ENKLA vardagsvanor som kan påverka något så stort som din tid på jorden och världshaven. Känns det meningslöst i det stora perspektivet så tänk på en av psykologins relationsregler: Vill du förändra något så börja med dig själv. För när du ändrar dina danssteg så leder det ofta till att den du dansar med ändrar sina.
Källor: eatforum.org, tedmed.com, Sommar i P1, Dagens Industri
AV KATARINA DANIELSSON
FOTO Stella Pictures, IBL
Läs fler artiklar ur vår serie om kvinnor som förändrar världen här.
Bildjournalisten Eman Mohammed: ”Jag kan komma nära en värld som männen inte har tillgång till”
Chimamanda Ngozi Adichie: Feminismen är en del av de mänskliga rättigheterna
Fotografen Angélica Dass: Vi måste jobba hårt – diskriminering försvinner inte av sig självt
Parterapeuten Esther Perel: Så kan du hålla lusten levande i din relation
Maria Strømme: Nanoteknik kan bli vår räddning
Advokaten Polly Higgins: Hur kan det inte vara kriminellt att massförstöra jorden?
Kelly McGonigal: Så blir du vän med din stress
Sheryl WuDunn: ”Studier ger hopp och en tro på framtiden”