Trendar: InredningMat och dryckResor

Hållbarhetsexpertens 10 bästa tips du omöjligt kan misslyckas med

07 maj, 2020 
AvLisa Nilsson
Maria Celin är inredare och stylist, men framförallt är hon en sakletare som tar vara på allt i hemmet. I en intervju med Femina berättar hon sina bästa tips för hur du kan bli mer hållbar och dessutom skapa ett snyggt hem!
Annons

Jag började återbruka en massa när jag upptäckte att så många inom inredningsbranschen var slösaktiga. Jag är också småländsk och snål så jag har lärt mig att vårda det man har. Det är ekonomiskt och bra för miljön.

Man får inte ett personligt hem genom att ha en och samma möbelserie – det får man genom att ha second hand som gör hemmet unikt.

Enligt Maria Celin är det blandningen av saker som gör ett hem unikt – inte en och samma möbelserie.

Alla älskar krispiga hotellakan som är återbruk utan dess like. Köp mer gamla textilier, du blir inte sjuk av dem – tvätta dem i 100 grader om du vill. Det blir samma sak som på hotell.

För mig det inte återbruk att köpa en ny Berså-skål, det är att köpa nästa osthyvel. Ditt nästa bruksföremål är vad du ska köpa på second-hand. Det finns hur många prylar som helst som ligger där med prislappen kvar dessutom. Köp inte sådant du inte behöver bara för att det är vackert.

Annons

Köp nästa present second hand, för priset av ett paket kan du istället få fyra. Du får mer för pengarna. Perfekt gå bort-present är udda koppar med stearinljus i.

Stearinljus i udda koppar är en perfekt gå bort-present.

Jag säger till mina barn att de får köpa hur många plagg de vill när vi är på second hand och kläderna kostar 45 kr styck. Få barnen att handla begagnat, hindra inte dem som förälder. Det är ofta vi som säger att det är äckligt.

Jag älskar blandningen av saker, jag skulle aldrig bygga en miljö och inreda med bara nya saker – det blir bara trist som katten. Om man gör det finns det ju inget som står ut eller har en spännande kuriosa, det är fint att ha prylar med historia. De flesta tycker ju om minnen.

Begagnat är mycket billigare. Varför inte köpa något som fortfarande fungerar och är knappt använt till halva priset?

Maria Celin tycker att man ska tänka mer som de äldre: ta hand om det du har!

Klädbyten gör mig helt sprallig! Det är så kul för man kan få en helt ny garderob för noll kronor.

Laga och vårda är så viktigt. Lär dig att sy fast en knapp, pusta dina skor och sula om dem. Noppa kläderna.

Annons

Gör om strumpbyxor med hål i till hårsnoddar: klipp rätt av och du har en snodd. Det är ju hela grejen – en sak har varit något men får nytt liv genom att förvandlas och få en ny funktion.

Klipper du av ett par maskade strumpbyxor så får du snabbt och enkelt en ny hårsnodd.

Allt finns i återvinningen, gamla konservburkar blir fina krukor till kryddor. Eller ett mjölkpaket: bara klipp av så kan du plantera i det, de är jättebra för de står emot väta. Glasburkar är också toppen. Stora pet-flaskor blir jättebra äppelplockare – det är bara att söka på nätet hur man gör.

Ta vad du har hemma. Tandkräm kan du använda till att få vita fräscha sneakers Bikarbonat kan du ha till typ allt, bleka fogar, ta bort fläckar på mattor. Med ketchup kan du putsa upp kopparkärl, salt tar bort te och kaffe-avlagringar i koppar.

Maria Celin:

Gör: Inredare, stylist, föreläsare och sakletare.

Ålder: 45 år

Bor: I Stockholm

Familj: Två tonårsdöttrar och pojkvän

Aktuell: Ständigt med Återbrukspodden och är huvudstylist för Em home.

Foto: Privat.

Läs mer:

Annons