Trendar: InredningMat och dryckResor

Hallen är det minst omtyckta rummet – så löser du inredningsproblemen

26 okt, 2018 
AvNanna von Knorring
Skor överallt, våta golv och ett hav av vinterjackor. Ibland är hallen långt ifrån så härlig som man skulle önska och problemen många, något en ny undersökning bekräftar. Här listar vi våra smartaste tips för att lösa inredningsproblemen i hallen.
Annons

Hallen ska vara både praktisk och inbjudande, något som ibland kan kännas som en hopplös kombination att uppnå. Men du är inte ensam om att känna irritation när det kommer till hallinredningen.

En undersökning som gjorts av Kantar Sifo på uppdrag av Skanska visar nämligen att just hallen är det rum som var fjärde svensk uppskattar minst i sitt hem. Undersökningen tog även reda på vad som irriterar oss mest i hemmet och bristen på förvaringsutrymme toppar listan med 28 procent – ett välbekant problem i många hallar.

Efter det följde en opraktisk planlösning (25 procent), dålig värme eller ventilation (19 procent) samt synliga sladdar och sladdtrassel (18 procent).

Inredningsproblem i hallen – så löser du dem

I en tidigare kundundersökning från Skanska, som genomfördes under 2017, frågade Skanska sina kunder vilka faktorer det är som orsakar mest problem i hallen. Då var det skor, ytterkläder, ryggsäckar och väskor, regn- och fritidskläder samt smuts och väta som tog plats i topp fem.

Annons

Många irriterade sig även på hallens yta, mössor och vantar i hallen och att det inte fanns någon sittplats.

Känner du igen dig i de vanliga problemen i hallen? Här är fem enkla tips som gör hallen lite härligare och mer praktisk:

1. Välj rätt möbler för ytan och anpassa efter dina behov

En kreativ hall med plats för allt
Foto: Ragnar Ómarsson Styling: Pella Hedeby för Ikea Livet Hemma

Att anpassa efter den yta man har när man inreder hallen är A och O för att göra den funktionell. Därför gäller det att välja rätt möbler som erbjuder tillräckligt med förvaring – oavsett om du är i behov av ett skoskåp, en sittbänk med inbyggd förvaring, några korgar för mössor, vantar och halsdukar eller krokar för extra förvaringsmöjligheter.

2. Håll golven rena och torra

Smarta knepen som skapar ordning i hallen
Foto: Ikea

En dörrmatta skyddar hallgolvet från våta skor, smuts och repor. Dessutom lyfter en snygg dörrmatta intrycket i hallen samtidigt som den är en nödvändighet för att slippa trampa i blöta pölar. Tänk på att välja en matta i en färg som står sig och i ett material som är slitstarkt och gärna smutsavvisande.

3. Säsongsrensa i hallen

Stilren hall
Foto: Ellos Home

Se till att enbart ha det du behöver i hallen. Paulina Draganja, känd som förvaringsdrottningen, tipsar om att säsongsrensa bland kläder, skor och accessoarer oavsett om din hall är liten eller stor för att göra den så praktisk och effektiv i användning som möjligt.

4. Utnyttja höjden

Compact living-tänk i hallen
Foto: String

Anamma compact living-tänket oavsett om hallen är liten eller inte för att få ut det mesta av ytan. Utnyttja dina väggar genom att bygga på höjden, oavsett om det är skåp, hyllor med korgar, en vägglist eller krokar som får ta plats.

Annons

Tänk även på att låta allt få en dubbel funktion för att maxa förvaringsmöjligheterna – oavsett om det är hyllan som kombineras med krokar undertill eller korgar som kan flyttas runt enligt behov.

5. Ge hallen lite extra kärlek

Hall med snygg William Morris-tapet
Foto: Anders Bergstedt för Alvhem mäkleri

Hallen är det första man ser när man kommer in i hemmet och därför är det viktigt att inte glömma bort inredningen. Ge din hall lite extra kärlek i form av en ny tapet, en ny väggfärg eller genom att lägga krut på detaljerna för att lyfta intrycket och ge hallen den stil och känsla du vill förmedla.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons