Artikeln innehåller reklamlänkar

Augustpriset delades i vanlig ordning ut på Augustgalan, som i år var den 30:e i ordningen, i Stockholms Konserthus under måndagskvällen.

Efter ett gediget arbete av jury, bokhandlare och bibliotekarier som läst över 500 nyskrivna svenska böcker har nu årets vinnare av Augustpriset utsetts.

Här är alla de nominerade författare och deras böcker

De nominerade till Augustpriset.
Övre raden från vänster: Uje Brandelius, Linnea Axelsson, Karin Pettersson, Alexandra Pascalidou, Jens Liljestrand och Anders Holmer. Mellersta raden: Clara Dackenberg, Sami Said, Emma Adbåge, Björn Runeborg, Karin Smirnoff, Kerstin Ekman och Göran Odbratt. Nedre raden: Magnus Västerbro, Kenneth Hermele, Jenny Jägerfeld, Jessica Bab Bonde och Peter Bergting.

”Lilla Augustpriset”

Litteraturpristävlingen för unga mellan 16-20 år delades i år ut till Vem beskyddar gudarna? av Linn Spjuth.

Juryns motivering: 
I dagens dystopiska stämningar kan vi inte längre hoppas att antikens gudar ska rädda oss. Den här texten är både samtida och tidlös. Rasande, rytmisk, filmisk och omöjlig att värja sig mot. Det är oerhört skickligt.

Linn Spjuth, vinnare av Lilla Augustpriset 2018.

Linn Spjuth, vinnare av Lilla Augustpriset 2018, litteraturpriset för unga mellan 16-20 år.

Hederspriset till Ilon Wikland

Under Augustgalan delades Svenska Förläggareföreningens Hederspris ut för första gången för att hedra en nu levande upphovsperson som skapat verk av bestående värde och som genom sin konstnärliga gärning på ett betydelsefullt sätt bidragit till den svenska litterära utgivningen. Den första pristagaren blev illustratören Ilon Wikland.

Juryns motivering: 
Ilon Wikland har en unik position och en särartad betydelse för barnlitteraturen i Sverige. Hennes bilder har präglat och inspirerat barn i flera generationer. Med sina stämningsmättade, färgrika barnboksillustrationer såväl som sina känsligt vibrerande svart-vita kapitelillustrationer är hon en bildberättare av allra högsta klass. Hon besitter en unik kombination av känslomässig bredd och teknisk skicklighet. Dessutom har hennes bildkonst haft ett stort och obestridligt inflytande på nya illustratörer världen över. Ilon Wikland är Svenska Förläggareföreningens hederspristagare 2018.

Årets svenska fackbok

Augustpriset för årets svenska fackbok tilldelades Magnus Västerbro för Svälten. Hungeråren som formade Sverige (länk till butik) (Albert Bonniers förlag).

Juryns motivering:
En oavbrutet spännande och engagerande berättelse om svälten under klimatkrisen i Sverige 1867-69. Om hungern som bryter ned människor och samhälle. Än mer handlar det om politik, eller makt utan ansvar. Det handlar om bottenlös inkompetens och cynism och läsaren lever med dess offer, de som svalt ihjäl. Hjälpen som kom var “för litet och för sent”. Någon som ser parallellerna till vår tid?

Magnus Vesterbro Augustpriset Årets svenska fackbok 2018

Magnus Vesterbro fick priset för årets Svenska fackbok för Svälten hungeråren som formade Sverige vid Augustpriset 2018 i Konserthuset.

Årets barn- och ungdomsbok

Emma Adbåge får Augustpriset för Gropen (länk till butik) (Rabén & Sjögren)

Juryns motivering: 
Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!

Emma Adbåge Augustpriset årets Svenska barn- och ungdomsbok

Emma Adbåge fick priset för årets Svenska barn- och ungdomsbok ”Gropen”. vid Augustpriset 2018 i Konserthuset.

Årets skönlitterära bok

Årets skönlitterära bok tilldelas Linnea Axelsson för Aednan (länk till butik) (Albert Bonniers förlag).

Juryns motivering: 
I Linnea Axelssons poetiska brottstycken skildras en annan sida av det framväxande nittonhundratalet. Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier där generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor.

Linnea Axelsson Augustpriset 2018

Linnea Axelsson fick priset Årets skönlitterära bok ”Aednan” vid Augustpriset 2018 i Konserthuset.

FOTO: TT, Sören Andersson

Läs också:

10 anledningar till att läsa böcker varje dag

Bästa ljudböckerna 2018 – 10 boktips!

Svårt att sova? Därför ska du läsa en bok innan läggdags

Mest läst