Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är babynamnen som spås bli populära under 2018!

17 jan, 2018 
AvMalin Karlberg
Blivande föräldrar hittar namninspiration på en rad olika ställen, bland annat i den egna släkten och från bloggar, tv-serier och Spotify. Här är namntrenderna som regerar under 2018!
Annons

Snart släpps topplistan för det gångna årets populäraste babynamn – men redan nu går det att sia om vilka namn som kommer att öka i popularitet under 2018. Det går nämligen trender i babynamn, precis som i allt annat, förklarar Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

– En trend är att man gör en twist på ett populärt namn, till exempel Elicia istället för Alicia. Många hämtar också namninspiration två generationer bakåt i släkten, berättar hon.

Även populärkulturen agerar ofta inspirationskälla och vi sneglar på kändisarnas babynamn, popartister och karaktärer från filmer och tv-serier.

– När Minnah Karlsson var med i Idol 2010 kunde man se i namnstatistiken att stavningen med ”H” i slutet av namnet ökade, för att sedan snabbt minska igen, berättar Katharina Leibring.

Annons

De kungliga barnens namn har däremot inte gett något större utslag på trendbarometern.

– Namnen Oscar och Alexander var ju populära redan innan prinsarna föddes och vare sig Estelle eller Leonore tycks ha ökat i popularitet, säger hon.

Här är några av namntrenderna som spås öka under 2018:

Tvåstaviga amerikanska namn

Namn som Cleo, Holly och Kira har klättrat på listan senaste åren.

Fler namn som skulle kunna bli populära: Ava, Zoe, Jayden, Levi.

Släktnamn från 20-talet

1920-talsnamn såsom Ture och Folke ökar i popularitet, då många inspireras av mor- och farföräldrar och andra släktingar ett par generationer bakåt i tiden. 
Fler namn som skulle kunna bli populära: Alvar, Gunnar, Ines, Rut, Kerstin, Harald.

Namn från populärkulturen

Kändisinspirerade namn såsom Lykke, Mila och Adele blir mer och mer poppis.
Fler namn som skulle kunna bli populära: Noora och Vilde (från tv-serien Skam), Ernst (inspirerad av inredningsprofilen eller Ebba von Sydows yngste son), Ethel och Hedda (karaktär respektive skådespelerska från tv-serien Vår tid är nu), Bianca (från tv-serien Bonusfamiljen samt Ingrosso-dottern).    

Namn från nordisk mytologi

Ett flertal namn som återfinns inom nordiska mytologi ligger på topplistan i dag, såsom Freja, Idun, Sigrid och Tyra.
Fler namn som skulle kunna bli populära: Thor, Edda, Oden/Odin, Vidar, Embla, Nanna.

Läs även:

Annons