Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är Greklands Tegnells – har blivit landets mest populära män

06 maj, 2020 
AvAlexandra Andersson
I en tid av turbulens och osäkerhet är Folkhälsomyndigheten med Anders Tegnell i spetsen ett vardagligt inslag för Sveriges invånare.
Från ett liv i anonymitet har statsepidemiologen plötsligt fått en rockstjärnestatus med fans som till och med har gått så långt som att tatuera in hans ansikte på armen.
Men hur ser det ut för Tegnells motsvarighet i andra länder egentligen?
Annons

I många länder runtom i världen har smittsskyddsexperter plötsligt blivit namnet på alla invånares läppar.

Någon som även fått stor internationell uppmärksamhet är den grekiska smittskyddsprofessorn Sotiris Tsiodras – den 54-åriga sjubarnspappan som av New York Times har beskrivits som en av hjältarna i coronavirusets era.

Klockan 14.00 i Sverige, 18.00 i Grekland. Varje kväll samlas det grekiska folket framför tv:n för att följa Sotiris Tsiodras presskonferenser.

Smidskyddsprofessorn har gjort sig känd för sin mjuka och lugna röst, och beskrivs återkommande i medier världen över som ”softly spoken”. Till skillnad från det sakliga tonläget i Sverige är Sotiris Tsiodras inte rädd för att visa känslor, och har haft svårt att hålla tårarna tillbaka när han läst upp namnen på greker som avlidit till följd av coronaviruset.

– De är våra mödrar och fäder, vi hedrar och respekterar dem. Utan dem har vi ingen identitet. Utan dem, existerar vi inte, säger han under en presskonferens samtidigt som rösten spricker.

Videoklipp har fått stor spridning i sociala medier.

I en opinionsundersökning nyligen blev Sotiris Tsiodras utsedd till Greklands mest omtyckta person där 94,6 procent har en positiv bild av honom.

Annons

Precis som Tegnell har Tsiodras nu inspirerat till kreativitet: en grekisk hantverkare har skapat ett vaxljus med smittskyddsexpertens ansikte på. Ljuset är däremot inte till salu, skriver Greek City Times.

Sotiris Tsiodras innehar även huvudrollen i den tecknade kortfilmen ”Lilla Covid-19” vars syfte är att informera barn om smittan, symptom och förebyggandet av coronaviruset.

Smittskyddsprofessorns parhäst, vice civilförsvarsminister Nikos Hardalias, har även han seglat upp i popularitet och är nu den näst mest omtyckta greken bland invånarna.

Till skillnad från sin kollega har han snarare gjort sig känd för sin tuffa utstrålning. Redan i början av epidemien läxade han upp pensionärer som hade stått för nära varandra i kön.

Annons

Greklands näst mest populäre man går att följa på Instagram under det hårdkokta namnet ”NickHardGr” där man får ta del av både selfies och hans arbete.

Den grekiska tidningen Ta Nea har jämfört Nikos Hardalias med den amerikanske actionskådespelaren och kampsportsutövaren Chuck Norris, rapporterar Sveriges Radio.

Grekland stängde tidigt ner hela samhället och har klarat sig bättre jämfört med flera andra sydeuropeiska länder som till exempel Spanien och Italien.

Under onsdagen hade 2642 personer konstaterats smittade av coronaviruset, och 146 har avlidit till följd av sjukdomen.

I början av veckan började Grekland liksom flera andra länder i Europa att lätta på restriktionerna.

Annons