Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är jobben med högst status i Sverige

26 maj, 2020 
AvEmma Castman
Läkare, vd och advokat – ja, det är yrkena med högst status just nu. Här är hela listan!
Annons

Influencer, fotomodell, meteorolog, flygvärd, krögare och pr-konsult är inga statusyrken. I alla fall inte om man utgår från bemanningsföretaget Randstads senaste undersökning.

Tillsammans med Kantar Sifo lät de 1 300 personer i åldrarna 18–65 år rangordna statusyrken – och resultatet visar att nära två av tre (64 procent) anser att läkaryrket är det som ger högst status just nu.

– I dessa tider när det riktas ett stort strålkastarljus mot sjukvården är det glädjande att se att läkare är ansett som det högst rankade statusyrket, utan konkurrens. Andra yrken med viktiga samhällsfunktioner rankas inte lika högt, dock kan svenskarnas inställning till yrkesstatus komma att förändras efter den nuvarande samhällskrisen, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad, i ett pressmeddelande.

Skiljer sig mellan män och kvinnor

Undersökningen visar att uppfattningarna skiljer sig en del mellan män och kvinnor. Betydligt fler kvinnor än män tycker nämligen att advokatyrket har högst status. Även psykolog och influencer rankas högre av kvinnor än av män. Vad det beror på är inte känt.

Annons

Ålder är också en faktor som spelar roll när det kommer till att rangordna statusyrken. Exempelvis svarar 60 procent av de mellan 18 och 34 år att vd-yrket har högst status, jämfört med 50 procent av de som är 35–49 år och 44 procent av de som är 50–65 år.

Topp 20 – yrkena med högst status

 1. Läkare
 2. Vd
 3. Advokat
 4. Professor
 5. Domare
 6. Ambassadör
 7. Forskare
 8. Statsråd
 9. Pilot
 10. Ingenjör
 11. Chef (såsom personalchef, verksamhetschef och ekonomichef)
 12. Riksdagsledamot
 13. Psykolog
 14. Polis
 15. Idrottsproffs
 16. Tandläkare
 17. Officer/militär
 18. Brandman
 19. Entreprenör
 20. Veterinär

Undersökningen genomfördes under perioden 23–27 januari 2020, och totalt intervjuades 1 319 personer i åldrarna 18–65 år.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons