Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är kändisarna som borde styra Sverige – om Sveriges kvinnor får bestämma

20 aug, 2018 
AvNanna von Knorring
Ponera att Sverige, i likhet med USA, skulle styras av en person och att valet i höst inte handlade om partier eller politiker, utan kändisar. Vem skulle vi helst ha i makten då? Enligt Sveriges kvinnor är svaret kronprinsessan Victoria.
Annons

Nej, vi vill inte att en kändis ska styra Sverige. Men ifall vi leker med tanken – vem skulle då de flesta allra helst vilja se styra skutan?

I Kvinnopanelen*, ett frågeformulär som 1092 svenska kvinnor svarat på, ställde vi frågan om vilken kändis Sveriges kvinnor helst skulle vilja styrde Sverige – om det nu såg ut så i verkligheten. I Sverige går riksdagsvalet ut på att partier väljs, även om partiledarna och andra framstående profiler ofta påverkar valet. Annorlunda ser det exempelvis ut i USA där man har en presidenten som sitter på stor makt.

USA:s nuvarande president Donald Trump var en känd person redan innan han blev president, mycket tack vare sin medverkan i tv-serier, sin miljardförmögenhet och att han gjort sig ett namn i bland annat fastighetsbranschen. De politiska meriterna på hans CV var dock få, något som många ifrågasatt.

Valet i USA har kritiserats och diskussionen kring kändisars makt har väckts i dess efterdyningar. Därför lekte vi med tanken att en kändis skulle styra Sverige och frågade vem Sveriges kvinnor i så fall skulle vilja se bakom rodret om de fick välja fritt bland kända personer, exklusive aktiva partiledare.

Annons

En del var, med all rätta, skeptiska. ”Ingen, vill att det ska vara någon med kompetens för jobbet. Inte bara någon som är känd”, skriver en kvinna.

Men många kunde trots sin skepsis leka med tanken.

”Skulle inte vilja att en ”kändis” skulle styra Sverige då jag inte tycker att det går ihop med den typen av demokratiskt ledarskap. Om han fortfarande hade levt tror jag dock att Hans Rosling hade kunnat göra sig bra i rollen som statsminister”, skriver en annan kvinna.

Topplistan är en riktig herrklubb och endast ett av tio namn är en kvinna – dock är det just hon som tar hem förstaplatsen, nämligen kronprinsessan Victoria.

Kungafamiljen är överlag populär och såväl kungen, kronprinsessan Victoria, drottning Silvia och prins Daniel fick röster. Så här motiverade en läsare sitt val: ”Kronprinsessan Victoria, för hon känns så sympatisk och tänker på alla”.

Här är kändisarna som borde styra Sverige – enligt Sveriges kvinnor:

1. Kronprinsessan Victoria

2. Leif GW Persson

3. Fredrik Reinfeldt

4. Kungen

5. Jan Eliasson

6. Mark Levengood

7. Carl Bildt

8. Barack Obama

9. P.G. Gyllenhammar

10. ”Arga snickaren”-Anders Övergård

*Källa: Kvinnopanelen. En undersökning baserad på 1092 svar från Aller Medias kvinnliga läsare i åldrarna 16-80 år.

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons