Sudersand-Faro-Gotland

En semester i Sverige behöver varken vara grå eller tråkig – i det här avlånga landet finns många idylliska sommarpärlor att upptäcka, inte minst när det kommer till härliga havsbad och stränder.

Nu har Kantar SIFO, på uppdrag av reseföretaget Resia, tagit reda på vilka ständer i Sverige som är de allra bästa. 1024 svenskar tillfrågades i undersökningen som gjordes i juni 2018.

Utöver favoritstränder frågade man även om vart man drömmer om att resa på semestern i sommar. Det ovanligt varma och vackra vädret som rådde kan ha haft en inverkan, men 35 procent uppgav att de inte ska lämna Sverige alls i sommar.

Var finns då den bästa stranden i Sverige om man planerar att spendera semestern på hemmaplan i år? Topplaceringen gick till Tylösand i Halmstad, som är känd för sin långa vita sandstrand, men även för Hotel Tylösand.

En andraplats knep Böda Sand på Öland, medan Sudersand på Fårö kom på tredje plats. Längre ner på topplistan blir det flera delade placeringar, troligtvis eftersom Sverige helt enkelt har så många vackra stränder och badplatser att upptäcka.

– Vi som bor i Halmstad har aldrig tvekat om vilken som är Sveriges finaste strand, men att även resten av svenskarna håller med är nog det bästa betyg man kan få. För oss som jobbar i denna makalösa naturmiljö handlar det hela tiden om att inte bara förvalta utan ständigt förnya wow-känslan man får här, säger Elisabeth Haglund, VD på Hotel Tylösand.

Här är svenskarnas favoritstränder i Sverige 2018:

1. Tylösand (Halmstad)

2. Böda Sand (Öland)

3. Sudersand (Fårö/Gotland)

4. Pite Havsbad (Piteå)

5. Skanör/Falsterbo (Vellinge)

6. Skrea strand (Falkenberg)

Getterön (Varberg)

Sandhammaren (Ystad)

Tofta strand (Gotland)

Åhus strand (Kristianstad)

7. Knäbäckshusen (Simrishamn)

Sandhamn (Gotland)

Skansenbadet (Båstad)

Torö strand (Nynäshamn)

8. Haverdal (Halmstad)

Varamobaden (Motala)

9. Nordkoster (Strömstad)

10. Smitingen (Härnösand)

Köpingsvik (Öland)

Läs också:

Här är Europas bästa stränder – se hela listan

19 av världens vackraste stränder att drömma sig bort till

Sommarens snyggaste baddräkter – vi har valt ut våra 31 favoriter!

FOTO IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: