Trendar: InredningMat och dryckResor

Här är Sveriges fulaste nybyggda hus

20 mar, 2019 
AvIda Gustafsson
Kvaretet Sofia i Malmö, eller det som i folkmun kallas "Rosthuset", har röstats fram till Kasper Kalkon-priset – priset för årets fulaste nybygge.
Annons

Rosthuset slog 14 andra nybyggda fastigheter såsom ett parkeringsgarage, en glasdominerad kontorsskrapa och studentboende som ansetts så fula att de förtjänade att bli nominerade till Arkitekturupprorets anti-pris Kasper Kalkon.

Priset, som ju uppenbart refererar till det mer kända arkitekturpriset Kasper Sahlin, delas ut av folkrörelsen Arkitekturupproret som ”kämpar för vackrare och trivsammare städer och boendemiljöer”.

Årets vinnare av Kasper Kalkon har röstats fram i en omröstning på Arkitekturupproret Facebooksida. Totalt inkom 6020 röster och av dessa lades 1020 på det rostiga bostadshuset som fått namnet kvarteret Sofia, i Rörsjöstaden Malmö. Byggnaden som ägs och hyrs ut av kommunala bostadsbolaget MKB har ritats av danska arkitektbyrån Tegnestuen Vandkunsten.

”Övergiven industribyggnad”

Platsen där Rosthuset numera står har stått tom sedan 1970-talet då det gamla jugendhuset i sten revs. Byggnaden av kvarteret Sofia beskrivs som ett hus som ”får en annorlunda arkitektur som faller väl in i den befintliga sekelskiftescharmen”, enligt Boplats Syd.

Rosthuset Kvarteret Sofia är Sveriges fulaste hus
Foto: Arkitekturupproret

I motiveringen till Kasper Kalkon-priset står det:

”Hela byggnaden har täckts med corténstål vilket ger associationer till en övergiven industribyggnad i USAs rostbälte under senare stadier av förfall. Möjligen kan fasaden bli lite mindre dystopisk när den rostat färdigt (detta påstår arkitekterna), men den påstådda anpassningen till sekelskiftescharmen lär knappast öka”. I en intervju med Sydsvenskan framkommer det dock att arkitekterna själva inte är helt nöjda över slutresultatet.

Annons

Arkitekturupproret passade i samma veva på att med en omröstning utse den byggnad som de och deras följare anser vara årets finaste nybygge. Denna gång prisades BRF Sparven i Norrtälje som byggts av Sweco Architects / Credentia. Byggnaden är enligt byggherren en hyllning till den gula stadsvillan som stod på platsen tidigare.

BRF Sparven är Sveriges finaste nybyggda hus
Foto: Arkitekturupproret

Utöver detta hyllades även “bästa fasadrestaureringen” där Grand Hôtel i Stockholm knep förstaplatsen för sin fasadrenovering.

Grand Hôtel prisas för sin fasadrenovering
Foto: Arkitekturupproret

Priset för årets “Lögnaktigaste Fake Views“, ett pris som lyfter skillnaden mellan ritning och verklighet, i år kammade centrumbyggnaden Spektrum i Nya Hovås, Göteborg, hem denna utmärkelse. Nedan syns ritningen till vänster och resultatet till höger.

Fake Views Spektrum Nya Hovås
Foto: Arkitekturupproret

FOTO: Johan Nilsson/TT

Annons