Det blir väldigt tydligt att vi svenskar gillar torrt mousserande vin, när man tittar på Systembolagets försäljningsstatistik för 2017. Samtliga på topp fem har friska smaker med inslag av äpple, melon och citrusfrukter.

Läs även: Här är skillnaden på champagne, cava och prosecco

Bubbel som går bra att dricka som sällskapsdryck men också att kombinera med fisk och skaldjur. Här är de fem mest köpta flaskorna mousserande:

1. Prosecco Pizzolato (7870) 89 kronor

Årets med sålda bubbel är en prosecco från Italien. Fruktig med smak av mandarin, honungsmelon och päron. Fungerar lika bra som sällskapsdryck som till fiskrätter. Ett enkelt och prisvärt bubbel.

Läs även: Nu kommer en alkoholfri mousserande – med smak av fläder!

2. Castelforte Prosecco Extra Dry (7720) 99 kronor

Även den näst mest sålda flaskan bubbel är en prosecco från Venetien i Italien. Precis som ovan har den  inslag av päron och honungsmelon. Både proseccon ovan och denna har lite mer socker i sig och är därför något sötare än de kommande flaskorna.

3. Charles de Fère Cuvée Jean-Louis Blanc de Blancs Brut (7425) 75 kronor

Ett torrt franskt bubbel med frisk smak av gröna äpplen, kex och grapefrukt. Då den knappt har någon sötma passar den bra till skaldjur eller som fördrink.

4. Campo Viejo Cava Brut Reserva (7782) 79 kronor

En enkel och frisk cava från Spanien som passar perfekt till fisk och skaldjur men går också bra som sällskapsdryck.

5. Pizzolato Spumante d’Italia Bianco (77185) 69 kronor

Ett torrt bubbel med smak av päron, citrusskal och fläder. Detta är den sötaste flaskan på topp fem så är du trött på allt för torra och syrliga bubbel är det här en vinnare. Är dessutom ekologisk och vegansk.

Läs även: 5 bästa rosévinerna just nu