Trendar: InredningMat och dryckResor

Här demonstrerar Stockholm för Black Lives Matter

03 jun, 2020 
AvEmma Castman
Efter George Floyds död har kampen mot rasism spridit sig över hela världen. Här är bilder från protesten på Sergels torg i Stockholm.
Annons

Den 25 maj dödades en obeväpnad 46-årig man vid namn George Floyd under ett våldsamt polisingripande i Minneapolis, USA.

Allt började med att George Floyd köpte cigaretter med en, enligt butikspersonalen, förfalskad 20-dollarssedel. Händelsen fick dem att tillkalla polis, och när de kom till platsen grep de George och satte honom i handfängsel. Poliserna la även ner George på marken och en av dem tryckte sitt knä mot hans nacke.

På en film som nu spridits världen över hör man George upprepade gånger säga att han inte kan andas. Trots det fortsätter polisen, och senare samma dag dödförklaras George. Händelsen har fördömts av en hel värld och folk ifrågasätter polisens våld mot svarta medborgare, samtidigt som protester och kampanjer pågår för att uppmärksamma rasismen i världen.

Protester i Sverige

Den 2 juni arrangerades den digitala protesten Sweden in solidarity with Black Lives Matter, och enligt uppgifter ska omkring 44 000 personer ha deltagit i kampen mot rasism.

Annons

Dagen efter, den 3 juni, var det dags för nästa protest, som till skillnad från den förstnämnda inte var digital utan arrangerades på Sergels torg i Stockholm. På plats på demonstrationen, som även gick att följa digitalt på Instagramkontot blmsthlm, fanns flera talare, som bland annat pratade om vikten av att visa solidaritet och aldrig sluta kämpa för rättvisa.

Därtill höll man en tyst minut för George Floyd.

Tvingades avbryta demonstrationen

På grund av rådande coronapandemi fanns det tydliga förhållningsregler för hur demonstrationen på Sergels torg skulle få gå tillväga. Förutom kravet på max 50 deltagare hade arrangören till exempel markerat ut var alla fick stå för att rätt avstånd skulle kunna hållas. De medverkande hade även fått information om vikten av att använda munskydd och handsprit.

Trots ovanstående riktlinjer kom det betydligt fler till Sergels torg än det antal som fick delta, vilket ledde till att man kvart i sex på kvällen tog beslut om att upplösa demonstrationen. Deltagarna ville dock annat, och började i stället ta sig ut på gatorna för att fortsätta demonstrera.

Annons

Nedan syns bilder från protesten på Sergels torg i Stockholm:

Bild på plakat från prostesterna på Sergels torg, BLM
Under demonstrationen på Sergels torg i Stockholm hölls bland annat en tyst minut för George Floyd.
Bilder från prostesterna på Sergels torg, BLM
Många demonstranter bar munskydd och plakat.
Plakat från prostesterna på Sergels torg, BLM
BLM – Black Lives Matter.
Annons
Bilder från protesterna mot rasism på Sergels torg
På grund av den stora folksamlingen beslutade polisen efter ett tag att upplösa demonstrationen.
En skylt från protesterna på Sergels torg
En av många skyltar på Sergels torg.
Annons
Folksamling på Sergels torg
Liknande protester har anordnats runtom i världen de senaste dagarna.
Person från protesterna på Sergels torg
Flera personer ropade ”I can’t breathe”, vilket var George Floyds sista ord innan han dog den 25 maj.
Annons
Folksamling under protesterna på Sergels torg i Stockholm
Efter att protesterna avbröts valde många att tåga vidare i Stockholm.

Foto: TT 

LÄS MER: 

Annons