Trendar: InredningMat och dryckResor

Här streamar du Global Pride 2020 – världens största hbtq-festival

26 jun, 2020 
AvAnais Gonzalez Cruz
Den 27 juni går Global Pride av stapeln, en livesändning från hela världen som pågår i 26 timmar. Missa inte!
Annons

Det kommer att bli en annorlunda sommar i år. Trots att Folkhälsomyndigheten hävt avrådan mot icke nödvändiga resor inom landet kvarstår förbudet mot folksamlingar med över 50 personer.

Många kulturarrangörer har därför tvingats skjuta fram eller helt ställa in evenemang, bland annat Pride-festivalen i Stockholm som skulle ägt rum i slutet av juli.

Men du kan faktiskt fira Pride i år ändå. Den 27 juni, alltså redan nu på lördag, sänds Global Pride, en onlinefestival som livestreamas från hela världen i sammanlagt 26 timmar.

Global Pride uppges vara världens första världsomspännande hbtq-festival, med över 500 lokala Pride- och hbtq-organisationer från hela 91 länder.

En bild från en Pride-parad.
På grund av coronaviruset arrangeras i år Global Pride, en onlinefestival som pågår i 26 timmar.

I en intervju med Sveriges Radio berättar Maria Jern, vice ordförande i Svenska Pride, hur viktigt Pride-firandet är:

Annons

– Vi har också sett att många har varit väldigt oroliga för att Pridefestivaler har varit den enda tiden på året som de vågar och kan vara sig själva, säger hon i intervjun.

Då festivalen sker digitalt kan personer som annars inte skulle kunna medverka, eller kanske inte kommit ut än, delta. Hong Kong-aktivisten Denise Ho som blivit svartlistad av Kina är bara en av de många deltagarna, samt skulptören Ahmed Umar, som kommer från Sudan där homosexuella kan dömas till döden.

Medverkar gör även RuPauls Dragrace-stjärnan Peppermint och artisterna Kesha, Adam Lambert, Pussy Riot och Village People. Todrick Hall, också känd från RuPauls Dragrace, leder festivalen. Samtliga har ställt upp helt gratis.

Sveriges bidrag, som drar igång 16.55 på lördag, innefattar bland annat uppträdanden från artisterna Kuba Jasiecki och Dotter, samt ett tal av utrikesminister Ann Linde.

– I den 26 timmar långa livestream som vi har med ingår även paradmoment. Jag hoppas att man ändå ska känna att vi firar, trots pandemin, tillägger Maria Jern.

Festivalen börjar 07.30, så det gäller att ställa väckarklockan i morgon om du vill se hela sändningen. Streama Global Pride här!

Foto: TT

LÄS MER:

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons