Så här lyder uppgiften:

”Ett strandlejon, Leonard, tillbringar sommarlovet tillsammans med tjejer, helst en ny varje dag. Han är hiv-smittad och har fått besked om att sannolikheten för att smitta en kvinna är 0.01 vid varje samlag. Leonard tycker att sannolikheten är så liten att han inte bryr sig om att tala om detta för kvinnorna och han insisterar på att njuta av samvaron utan kondom. Sommarlovet är långt och under sommarmånaderna klarar han av att erövra 140 kvinnor. Hur stor är sannolikheten för att minst en av dem för hiv?”

Läs även: Dotterns läxa var sexistisk – då skrev mamman om den

 

DN har pratat med dekan Åke Strid vid Örebros universitet, som inte heller är särskilt nöjd med kursboken.

– Det är ju ren smörja, det är under all kritik. Just det här räkneexemplet är att det finns en misogyni. Det går ju att göra räkneexempel med sannolikhet utan förkastligt manligt beteende, hiv eller strandraggning i största allmänhet, säger han till Dagens Nyheter.

Universitetet kommer inte att byta ut boken direkt, eftersom det skulle halta utbildningen i flera veckor för 130 studenter, men till hösten kommer de kräva att de kontroversiella exemplen ändras – annars byter de bok.

Boken heter Statistik – metoder och tillämpningar, och skrevs av norrmannen Gunnar Løvås 2006. Förlaget Liber uppger att de har stoppat boken.

Läs också:

Oscarvinnaren Emma Stone bar ett viktigt budskap på sin galaklänning

Sharon Stones klockrena svar på frågan om sexuella trakasserier

Julia Roberts ilska över sexistiska frågan: ”Fick Pitt och Clooney samma fråga?”

Foto IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.