Vacker fjällnatur med lapporten i bakgrunden

Lapporten sedd från Björkliden.

Spring i natten

Många har sprungit midnattsloppet, men vad sägs om ett lopp i midnattssol? Den 12 juli hålls Abisko Midnight Sun Run för alla som älskar motion i storslagen natur. Deltagandet är gratis men donationer till organisationen WaterAid välkomnas.

Slottsopera

Mozart står för underhållningen på barockpampiga Läckö slott utanför Lidköping i sommar, i form av Figaros bröllop. Premiär den 14 juli på stora borggården.

Vikingaopera

Arnljotspelen är ett vikingadrama författat av Vilhelm Peterson-Berger. Varje år uppförs det av amatörskådespelare i natursköna omgivningar på Frösön, i år den 5–14 juli.

Weeping Willows

Weeping Willows.

Konsert på Fårö

Söderbröderna Weeping Willows tar sig över till Fårö för en konsert på vackra Stora Gåsemora den 30 juli. Andra gäster på gården under sommaren är Ulf Lundell och Sarah Klang.

Ölandsgung

På öländska Sandbergen hålls reggaefestivalen Öland Roots, 10–13 juli. I år presenterar man ett helt kvinnligt startfält som toppas av jamaicanska legenden Marcia Griffiths.

Nipyran

Sollefteå håller stadsfest i hela nio dagar och avslutar med laxfestival den 27 juli. Den maxade veckan är fylld av kända artister, idrottstävlingar och många andra aktiviteter för hela familjen.

Skånska druvor

Visst gör man vin i Skåne. Den 26–27 juli är det dags för den fjärde upplagan av festivalen Smaka svenska viner i Skepparp på Österlen, med drycker från vingårdar som Flyinge, Klagshamn och Flädie. Utsågs till Skånes bästa evenemang 2018.

På spåret

Upplev Sverige rälsvägen! Inlandsbanan erbjuder dels färdiga resepaket, dels ett resekort som ger fria färder under 14 dagar. Banan täcker över 120 mil med start i Kristinehamn och avslut i Gällivare.

3 x sommarkafé

Finns det något mer sommarsvenskt än kaffe i bersån? Här är tre riktiga höjdarfik.

Flickorna Lundgren, Skäret: superpopulärt skånskt sommarkafé med fin trädgårdsservering.

Nygrens café, Alingsås: White Guide-belönat kafé i historisk miljö, känt för sitt afternoon tea.

Bergs konditori, Marstrand: klassiskt konditori med anor från 30-talet.

 

AV STAFFAN WILSSON

FOTO TT

Läs mer:
Roslagens sommarpärlor – 5 härliga utflyktstips

7 fina ställen du inte får missa i Vadstena-trakten