För ett par veckor sedan nådde juryn i det uppmärksammade åtalet mot Harvey Weinstein ett beslut i skuldfrågan. Han dömdes för våldtäkt mot skådespelerskan Jessica Mann 2013, och för att ha förgripit sig sexuellt på produktionsassistenten Mimi Haley 2006.

Nu står det dessutom klart att straffpåföljden blir 23 års fängelse. Det meddelade domstolen på Manhattan i New York under onsdagen, något som flera amerikanska medier rapporterat om.

Harvey Weinstein har under hela rättegången nekat till brott, och enligt bland annat LA Times planerar han att överklaga domen.

Början på #metoo

I början av oktober 2017 publicerade New York Times en revolutionerande artikeln om producenten Harvey Weinsteins sexuella trakasserier mot kvinnor i branschen. Efter det fick allmänheten upp ögonen för vad som hänt i det tysta i åratal, till och med decennier – och artikeln blev därmed startskottet för hela metoo-rörelsen. Plötsligt vågade hundratals kvinnor nämligen berätta om Weinsteins vidriga beteende, från ofredanden och trakasserier till våldtäkt.

Listan på namn som klev fram kan göras lång, men Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Madonna, Cate Blachett och Uma Thurman är bara några av de kändisar som gått ut och berättat om Weinsteins agerande.

Foto: TT

LÄS MER:

SVT visar Rovdjuret: dokumentären om Harvey Weinstein

Lista: Här är kvinnorna som talat ut om Harvey Weinsteins övergrepp

Mest läst