”Your 40’s are good. Your 50’s are great. Your 60’s are fab. And 70 is fucking awesome.”

Citatet är Helen Mirrens, den brittiska skådespelerskan som hyllats för sina insatser både på och utanför vita duken. Helen Mirren har under sin mångåriga karriär blivit en stark röst, som ofta deltar öppet i debatter kring kvinnofrågor.

– Jag säger saker som sätter mig i knipa ibland, men jag tycker att det är bra att vara ärlig och vill inte behöva vara ängslig och orolig varje gång jag öppnar munnen. Jag har gjort intervjuer och varit en känd person i stort sett hela mitt liv och har lärt mig att du inte ska vara rädd för att prata direkt från hjärtat, berättar hon i en intervju med KICKS.

Ansiktet utåt för L’Oréal

Men det är inte bara feminism, kvinnorättsfrågor och samhällsproblem som engagerar skådespelerskan, hon har även tagit ställning när det kommer till skönhetsbranschen och hur kvinnor framställs i reklam. Helen Mirren är väldigt noga med att bilder på henne inte retuscherats, något hon villkorade när hon blev ansiktet utåt för L’Oréal 2o14.

Helen Mirren Loreal

Med det ställningstagandet hoppades hon kunna ”inspirera andra kvinnor till bättre självförtroende baserat på ett naturligt utseende”.

Kravet på orörda bilder kvarstår

När Mirren var en av de 14 skådespelare som porträtterades av legendariske fotografen Peter Lindbergh i Pirellikalendern 2017 gällde samma förutsättningar. I kalendern syns också Uma Thurman, Nicole Kidman och Julianne Moore. Och inte en enda bild retuscherades.

Två år senare är Mirren fortfarande aktuell i reklamkampanjer, där kravet på orörda bilder kvarstår.

–Hela poängen med att ha med någon i min ålder i sådana annonser är för att visa hur verkligheten ser ut, och att samtidigt visa att det inte är något fel med att fortfarande vilja se så bra ut som möjligt. Alla vill känna sig bekväma med hur de ser ut och hudvård och makeup är för alla, oavsett ålder, säger hon till KICKS.

Bildresultat för helen mirren loreal

Bild: L’Oréal

Läs också:

Helen Mirren: Därför borde alla vara feminister

Vid den här åldern är din självkänsla som bäst

Mer läsning

Femina