Trendar: InredningMat och dryckResor

Helena af Sandeberg: ”Vi har kostymprovning med mask och repar på Skype”

09 apr, 2020 
Corona slår just nu hårt mot kulturbranschen.
Femina har pratat med författare, skådespelare, artister och programledare som ger sina bästa tips på hur man som konsument kan stötta kulturen genom krisen och hur de själva är påverkade.
– Jag vet kulturarbetare som på allvar funderar över hur de ska kunna ge mat till sina barn, säger skådespelaren Helena af Sandeberg som är irriterad över folks nonchalans.
Annons

Hur har dina planer och ditt jobb förändrats av coronakrisen? 

– Jag har flera inspelningar som hänger i luften. En som skulle börja den 21 april i Litauen och en i maj, som vi inte heller vet om den kan gå igång. Inte ens en annan jättestor grej i augusti vet jag nu om vi kan göra. Allt är i gungning. Vi försöker att ha kostymprovning med mask och handskar och har haft rep på Skype, det är konstigt allt.

Hur orolig är du för viruset och dess konsekvenser, personligen och för din bransch?

– Jag är orolig på alla sätt och har varit det sedan i februari. Redan tidigt om man läste på kunde man se att det skulle bli större och värre. Lite orolig för mig själv, mina barn och för människor jag älskar men också för samhället. Jag blir sjukt irriterad på dem som inte följer rekommendationerna och säger ”jag är inte riskgrupp”. Det är en total brist på solidaritet. Om man går omkring på Södermalm här ser man folk sitta bredvid varandra överallt, jag vill bara skrika åt dem att hålla distans.

Annons

 

 

 

 

 

 

Vad kan man som konsument göra för att stötta kulturlivet i det här läget?

 

 

 

– Man kan se film och det hjälper oss skådespelare och filmbranschen. Det är klart att man kan titta på digitalteater också även om det är ganska svårt. Jag skulle vilja slå ett slag för att hålla ihop och härda ut, för nej, det kommer inte att vara sig likt efteråt, varken kulturlivet eller samhället. Det kan irritera mig också att folk tror att vi kommer tillbaka till så som det var, men det tror inte jag. Jag vet inte om jag kan genomföra mina inspelningar men folk dör i det här och jag vet kulturarbetare som på allvar funderar över hur de ska kunna ge mat till sina barn. Det är en helt annan nivå.

Vilka är dina bästa kulturtips i karantäntider? Vad läser du, lyssnar till eller tittar på?

– Det blir mycket film och tv-serier. Jag har precis sett Unorthodox som jag tyckte vara väldigt bra men också en norsk serie som var lite lättare, vilket man kan behöva också. Hjem till jul av Per-Olav Sørensen som regisserade Störst av allt där jag var med. Den var väldigt härlig, en romcom i serieform.

Annons

– Annars tycker jag väldigt mycket om poesi och Bodil Malmsten hjälper mig i princip genom allt. Jag har hennes samlade dikter som jag läser när livet känns jobbigt, ibland är kortare betraktelser lättare att ta till sig i sådan här tider. Även Sara Paborns dikter gillar jag.

Vilka är dina planer för framtiden?

– Först och främst att vi alla ska överleva, genom att hålla hjärtat varmt men sinnet kallt och följa alla rekommendationer. Sen hoppas jag att ska kunna genomföra mina inspelningar. Jag har mycket roliga jobb på gång och är med i Colin Nutleys Bröllop, begravning och dop som vi spelade in förra hösten.

–––––––––––––––––––

KULTURSVERIGE I KARANTÄN – ALLA DELAR:

Annons