Horace Engdahl lämnar Nobelkommittén.

Turerna kring Svenska Akademien har varit många det senaste året, och häromveckan kom nyheten om att Sara Danius lämnar sin stol permanent. Hon hade tidigare erbjudit sig att återgå som ständig sekreterare men fått nej från akademien, varpå hon valde att lämna stolen helt och hållet.

Horace lämnar kommittén

Under tisdagen utvecklades saken ytterligare då Svenska Akademien återigen fick uppdraget att dela ut Nobelpriset i litteratur av Nobelstiftelsen – men med kravet att Horace Engdahl lämnar den kommitté som tar fram kandidaterna till det ärofyllda priset; Nobelkommittén.

Nobelstiftelsen skriver vidare i ett pressmeddelande att inga ledamöter som varit förknippade med det gångna årets händelser längre ska ingå i Nobelkommittén.

Enligt Svenska Akademien lämnar dock Horace Engdahl sitt uppdrag i kommittén på eget initiativ ”för att inte äventyra litteraturprisets framtid genom att försvåra samarbetet mellan Svenska Akademien och Nobelstiftelsen”. Engdahl behåller däremot sin stol i Svenska Akademien.

Två priser istället för ett

Nobelstiftelsen beslutade att Nobelpriset i litteratur inte skulle delas ut 2018, på grund av ”ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden”. Men beskedet man gav då var att priset ändå skulle delas ut året därpå – parallellt med 2019 års vinnare.

Nu har Nobelstiftelsen bekräftat att man kommer att dela ut två Nobelpris under 2019 med hjälp av den nya obefläckade kommittén.

Läs mer:

Krisen i Svenska Akademien på 5 minuter – detta har hänt

Mer läsning

Femina