Trendar: InredningMat och dryckResor

Farmorns smarta husmorsknep som sparar pengar och miljön

16 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Farmor och barnbarn skrattar ihop.
I dag förlitar vi oss på en rad olika produkter för att hålla det rent och väldoftande hemma – och ofta kostar det mer än det behöver.
Ibland är det bra att blicka tillbaka på beprövade husmorsknep som vi lärt oss av en snäll farmor eller mormor.
Här är smarta vintagetipsen som gör städningen både enklare, billigare och mer miljövänlig!
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Om du öppnar ditt städskåp har du säkert en hel rad rengöringsprodukter där – kanske både glasputs, kakelrengöring, toalettrengöring, såpa och universalrengöring. Behöver du alla de produkterna? Antagligen inte om du frågar din mormor eller farmor.

Du minns säkert själv hur du sett din mormor eller farmor städa på ett sätt du inte skulle göra själv, men som fungerat utmärkt för dem i årtionde efter årtionde. Gamla husmorsknep använder ofta mer miljövänliga ingredienser, och våra äldre släktingar har inte sällan stenkoll på de bästa sätten att göra städningen enklare och billigare, vilket också brukar innebära mer miljövänlig rengöring.

Här är några riktigt smarta farmorsknep från Cooktop cove att inspireras av!

Annons

Få det att lukta gott

Doftljus är ett någorlunda nytt påfund, precis som doftpinnar och annat som vi använder oss av för att få hemmet att lukta gott. Så vad gjorde våra äldre släktingar för att få hemmet att lukta smarrigt? Det är inte osannolikt att din farmor eller mormor tog hjälp av vanilj. Ett vanligt knep var nämligen att fästa lite vanilj på en glödlampa – när den blev varm av att vara tänd spreds vaniljdoften i hemmet.

Cooktop cove skriver också om ett farmorsknep där du ska doppa bomullstussar i vaniljextrakt eller en eterisk olja du tycker om, och gömma dem i blomsterkrukor runt om i hemmet.

Kvinna skrubbar fönstret.
Våra mormödrar och farmödrar har ofta riktigt bra koll på smarta städknep.

Klipp disksvamparna

Behöver du egentligen en hel disksvamp för att skrubba rent i köket? Cooktop cove berättar om en läsare vars farmor levde under Den stora depressionen, och blev mästare på att spara pengar. Hon klippte i resten av livet sina disksvampar på hälften, och fick på så sätt dubbelt så många användningar av dem.

Lite olja gör susen

Vi vet alla hur irriterande det kan vara att få bort klisterrester när vi tar bort etiketter på burkar, flaskor eller porslin. I stället för att ta fram kemikalier räcker det med lite matolja på en trasa, så kommer klistret släppa snabbt och enkelt.

Annons