Trendar: InredningMat och dryckResor

I protest mot lagen: Tusentals aborthistorier delas på sociala medier

17 maj, 2019 
AvEmma Castman
I början på veckan röstade Alabama igenom den striktaste abortlagstiftningen i USA – någonsin. Därefter har tiotusentals kvinnor i protest delat med sig av sina abortupplevelser under #youknowme, startad av skådespelaren Busy Philipps.
Annons

De senaste månaderna har flera amerikanska delstater klubbat igenom stenhårda abortlagar. Senast ut var Alabama som under onsdagen röstade igenom den striktaste abortlagstiftningen i USA – en historisk händelse som inte har gått obemärkt förbi.

I protest har flera kända personer valt att engagera sig i frågan. Däribland Rihanna och Lady Gaga som båda har publicerat inlägg på Twitter där de kallar abortlagen för skandalös.

Även skådespelaren Busy Philipps, känd från bland annat Dawsons creek, har valt att engagera sig i frågan och göra sin röst hörd.

Redan en vecka innan abortlagen röstades igenom pratade Busy Philipps om abort i tv-programmet Busy tonight. Hon delade med sig av egna erfarenheter, och berättade att hon genomförde en abort som 15-åring. Samtidigt refererade hon till ny statistik som visar att en av fyra kvinnor i USA under 45 år någon gång gjort samma sak:

– Den statistiken förvånar folk ibland, och kanske sitter ni där och tänker: ”Jag känner ingen kvinna som skulle göra en abort.” Nåväl, ni känner (till) mig, sa hon bland annat i programmet.

Annons

På uppmaning från skådespelarkollegan Tina Fey förvandlades Busy Philipps berättelse senare till #youknowme – en tagg som uppmanar andra kvinnor att våga prata om abort.

#youknowme engagerar kvinnor i hela världen

För New York Times förklarar skådespelaren hur hon berättade om idén med hashtaggen för några vänner i samband med att den nya abortlagen röstades igenom – och de fick henne att gå från idé till handling:

– De sa direkt: ”Gör det nu. Det är rätt tidpunkt”, berättar hon för tidningen.

Redan nu har tiotusentals personer valt att dela med sig av sina abortupplevelser på sociala medier. Öppet och ärligt berättar kvinnor från hela världen om hur de blivit gravida trots att de skyddat sig med preventivmedel och hur de tvingats göra abort efter att ha blivit våldtagna. Här är några av alla gripande historier:

https://twitter.com/TheSaltWell/status/1128642405387984897

Foto: Tawni Bannister/NY Times/TT

Läs mer:

Annons