Resestopp

EU:s länder har enats om ett inreseförbud inom unionen. Det ledarna har kommit överens om är att stoppa inresor för personer utanför EU. Beslutet ska minska trycket på den svenska och europeiska sjukvården, rapporterar Aftonbladet.

”En exceptionell åtgärd”

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att det handlar om att visa upp en enad front. De som vill ta sig in i EU utifrån måste vänta i 30 dagar från och med torsdag 19 mars.

– Det här är en exceptionell åtgärd, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.

Svenska medborgare och personer som är bosatta i Sverige och just nu befinner sig utomlands kommer inte stoppas från att ta sig hem. Inte heller de personer som har särskilda skäl att besöka Sverige ska beröras av förbudet.

– Om man är medborgare i Sverige eller bor i Sverige har man rätt att komma hem eller om man arbetar här eller behöver komma hit av familjeskäl. Så det kommer att finnas undantag, fortsätter ministern.

Kan påverka den som reser

Inrikesministern säger till tidningen att han inte ser några risker med inreseförbudet i dagsläget, men tillägger:

– Riskerna jag har sett är att vissa länder infört egna inre gränskontroller inom Europa som har försvårat transporter med bland annat skyddsutrustning. Det minskar våra chanser att möta den här krisen.

Svenska medborgare tillåts alltså lämna Sverige, men då inreseförbudet gäller i hela unionen kan det uppstå problem att ta sig tillbaka igen. I våra grannländer tas samtidigt ytterligare steg för att stoppa smittspridning. Danmark meddelade på tisdagskvällen att folksamlingar med fler än 10 personer förbjuds.

Foto: TT

LÄS MER:

Så påverkas ekonomin av corona – enligt experten

Blir man immun mot corona – eller kan man bli sjuk igen?

Så klarar ditt förhållande coronakrisen – bästa tipsen

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: