När appjättar som Facebook och Instagram inför nya funktioner eller gör förändringar brukar dessa rullas ut till ett mindre antal användare för att testas och kunna se hur förändringen tas emot.

Nu har Instagram gjort just detta för rutnätet i bildgalleriet. Från att ha tre bilder i bredd har en del användare nu fått det ändrat till fyra bilder i bredd.

Tanken är att det ska få plats fler bilder på mindre yta så att man behöver scrolla en kortare bit för att nå längre tillbaka i sin inläggshistorik, men många är missnöjda över ändringen. Med fler bilder per rad än tidigare blir bilderna mindre, vilket gör det svårare att se detaljerna i dem utan att klicka på dem.

Fotografer är särskilt missnöjda. Vissa delar upp sina bilder i små fyrkanter och lägger upp dem efter varandra för att på så sätt kunna visa en större bild än vad de små fyrkanterna tillåter. Se exempel nedan.

Med nya uppdateringen ser det alltså ut så här:

503 Service Unavailable

Även personer som har ett noga organiserat konto och lägger tid och energi på att få sina gallerier att se fina ut inte bara bild per bild, utan även sida vid sida, har klagat på den nya ändringen. Vissa lägger även upp samma bild tre gånger efter varandra för att få en symmetri i sitt galleri, något som alltså ställs på ända med den nya uppdateringen.

En annan förändring som rullas ut med Instagrams senaste version gäller ljudet i videor. Tidigare har videor spelats upp utan ljud, om du inte manuellt klickat igång ljudet. Så blir det även fortsättningsvis, med förändringen att om du slår på ljudet för en enskild video kommer även övriga videor i ditt flöde att autospelas med ljudet igång om du scrollar vidare. Vill du slippa höra ljudet måste du stänga av det manuellt eller stänga ner appen.

Mer om Instagram:

Dina Instagram-bilder avslöjar om du är deprimerad

Studie: Så irriterande är dina semesterbilder på Instagram

Artikeln publicerades först på Cafe.se.