boken Jag är skapad för stormen och striden och regnet.
boken Jag är skapad för stormen och striden och regnet.

Chris Forsnes biografi Jag är skapad för stormen och striden och regnet.

Orden är tagna ur Lillie­stiernas dagbok, och med en sådan programförklaring inför livet, var det förstås inte tryggheten i det svenska folkhemmet som stod i fokus.

Christina Lilliestierna föddes 1923 och växte upp i en överklassmiljö i Göteborg med en pappa som var sjökapten och sällan hemma, vilket kom att prägla hennes förhållande till livet. Christina blev också en nomad.

Efter studier i Sigtuna gifter hon sig när hon oväntat blir gravid, och får snabbt ett barn till, men förlorar vårdnaden om båda när hon har en kärleksaffär med en fransk konstnär. Hon lever utfattig några år i Frankrike, men hankar sig fram som sällskapsdam på kasinon. Hon börjar skriva för tidningar och blir journalist på DN och senare Vecko-Journalen.

Christina far till Algeriet och Kongo som krigsreporter, men slutar med journalistiken för att bosätta sig i ett stenhus i Galicien, fjärran släkt och vänner. Där skriver hon romaner och odlar i sin trädgård. En spännande berättelse om en kvinna som gick sin egen väg.

AV KENNETH GYSING

Mest läst