Artikeln innehåller reklamlänkar
GKS-portrait

Det tog ett tag innan Green Kitchen Stories (länk till & Other Stories)-bloggaren David Frenkiel uppmärksammades här hemma i Sverige. I USA, Australien och England däremot nosade man upp hans och Luise Vindahls matblogg (länk till & Other Stories) direkt. Det var också ett engelskt förlag som bad dem börja skriva matböcker.

Hur kom det sig att du som är grafisk formgivare har blivit en sådan matfantast?

– Jag tog en paus från mitt yrke och flyttade till Italien. Ville bli italienare, drömde om att bli kär i en italienska och att stanna där för gott.

Men så blev det inte. I stället träffade David danska Luise Vindahl. Första året de levde tillsammans blev det hela tiden problem när de skulle laga mat.

– Jag var en osund vegetarian som mest åt pasta, ris och pizza, och Luise en hälsosam köttätare. Så en dag bestämde vi oss för att fokusera på våra likheter i stället för våra olikheter.

Tillsammans enades de om en till största del vegetarisk kost.

– Vi började prata, laga och plåta mat mest hela tiden. Och startade bloggen.

I dag har de över 250 000 följare i månaden och bloggen, matuppdragen och kokboksskrivandet har blivit en heltidssyssla för dem båda. Numera utgår de från Stockholm medan inspirationen hämtas från när och fjärran. David och Luise reser gärna och mycket och låter sig inte hindras av att de har blivit fyra i familjen.

Tre ingredienser du inte vill vara utan?

– Citron, avokado och salt.

På gång?

– Kortare arbetsresor i Europa och nya bokprojekt.

 

recept-fylld-pumpa

FYLLD PUMPA

(6–8 personer)
1 stor eller 2 mindre matpumpor,
ca 6 kg
kokos- eller olivolja, alt ghee
Fyllning:
300 g okokt hirs eller vit quinoa
2 stora gula lökar, finhackade
250 g skogschampinjoner, i kvartar
2 stora grönkålsstånd, repade och finhackade
3 msk vitt vin eller vatten
1 tsk torkad timjan
salt och peppar
100 g tranbär
1 näve mandlar, grovhackade
2 knippor bladpersilja, finhackad
150 g fetaost, helt av fårmjölk

Beredning:

Skär av ett lock på pumpan. Gröp ur kärnor och innanmäte. Gnid in insidan med matfett.

Skölj hirsen under rinnande vatten. Låt rinna av. Lägg ner i en kastrull, tillsätt 6 3/4 dl vatten. Låt koka upp och sedan småputtra på svag värme i ca 10 min. Lägg på ett lock och dra bort från värmen, låt stå i 10 min.

Hetta upp en rejäl skvätt matfett i en stor stekpanna. Fräs lök, champinjoner och kål mjukt utan att bryna. Tillsätt vin, timjan, salt och peppar och stek i ytterligare ca 5 min. Blanda ner tranbär, mandlar och nästan all persilja när det mesta av vätskan kokat in. Smaka av. Dra bort från värmen och vänd ner hirs alt quinoa och det mesta av den smulade fetaosten, och fyll pumpan med blandningen. Lägg på pumpalocket.

Ställ in i 200° varm ugn och baka i ca 1 tim, pröva med sticka. Pumpan är klar när skinnet är brunt och bubbligt och köttet mjukt. Vänd runt fyllningen då och då med en sked under tiden. Garnera med den sparade fetaosten och persiljan.

David Frenkiels bilder ser du på www.instagram.com/gkstories.

 

Missa inte att läsa:

Hälsobröd med nötter och frön

Snabb jordnötsfudge med 4 ingredienser

Testa nya hälsodrycken Golden Milk

Mest läst