Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

Jenny Strömstedts kritik mot coronahanteringen: Gör om! Gör rätt!

15 apr, 2020
AvFemina
Flera skolor och kommuner väljer nu att ställa in årets studentfirandet på grund av coronapandemin – ett beslut som väcker starka känslor. En av många upprörda är Nyhetsmorgons programledare Jenny Strömstedt.
– Förstår ärligt inte hur Stockholms stad resonerar, skriver hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visselpipor, tutor och glädjerusiga studenter som firar sin examen efter tolv år i skolbänken hör försommaren till. Men för i princip alla avgångselever blir verkligheten i år helt annorlunda. Coronapandemin sätter käppar i hjulet för dagen som så många har sett fram emot sedan många år tillbaka.

Skolverkets uppmaning: Ställ in

Flera skolor och kommuner har, sedan regeringens beslut om att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer, bestämt sig för att att ställa in studentfirandet 2020. Och för ett par dagar sedan gick Skolverket ut med uppmaningen: Ställ in.

Till Expressen sa Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson att han förstår att det blir en stor besvikelse för eleverna.

– Men det finns en framtid också och den ska man vara rädd om. Och då behöver man vara försiktig, även i juni månad.

Jenny Strömstedt om inställda studenter

Precis som Peter Fredriksson antyder är besvikelsen stor bland Sveriges gymnasietreor. Beslutet har även upprört Nyhetsmorgons programledare Jenny Strömstedt som i ett uppmärksammat inlägg på Instagram ifrågasätter Stockholms stads beslut.

Annons

”Ärligt talat vet jag inte vad jag ska säga till den vars klänning redan hänger på galgen och vars mössa är beställd och klar”, skriver den populära programledaren.

Hon fortsätter:

”Varför hänger riskgruppernas överlevnad på om gymnasiets avgångsklasser, var och en för sig springer ut, åker flak eller har en skiva (med färre en femtio personer) när uteserveringarna är fulla, förskolorna öppna och jag just såg en smockfull pendlarbuss köra om på motorvägen? För mig blir det bara signalpolitik […].”

Jenny Strömstedt har också uppmärksammat att eleverna verkar vara kreativa och företagsamma och själva kommer att arrangera firandet. Vilket hon menar är ännu en anledning att inte ställa in firandet.

Nyhetsmorgonprofilen avslutar med en känga till Stockholm stad:

”Gör om! Gör rätt! Eller ge mig en rimligare förklaring….”

I skrivande stund, den 15 april, har Instagraminlägget nästan 3 000 kommentarer och cirka 55 500 likes. Exklusivt för oss berättar Jenny Strömstedt hur hon upplever den massiva responsen från sina följare.

Annons

”Tagen av alla reaktioner”

– Jag är lite tagen av alla reaktioner som kommit och jag tycker att man ska ta det på allvar och inte avfärda det som “ungdomar, ja, ja – det kommer annat sen”.

– Jag känner ju verkligen med de här ungdomarna, de känner att de inte får någon förståelse från vuxenvärlden. Vi har kommit för långt bort, vi har levt långa liv. Vi vet om att det kommer en massa roliga saker sen. Men det här är något som är extremt stort i deras liv och det är en viktig ritual som är en passage över till vuxenvärlden.

Programledaren har själv två blivande studenter hemma.

– De har stor förståelse för omständigheterna så klart – att det inte skulle bli som de tänkt. Men även en stor besvikelse över att inte kunna få avsluta den här insatsen av 12 år i skolan.

Vad som upprör Jenny Strömstedt mest är det hon upplever som avsaknad av logik från Stockholm stad.

– Jag retar mig på det ologiska resonemanget, plus att man så lättvindigt avfärdar just studenten utan att ge det en tanke på någon annan form av firande. Jag har tror att vi vuxna glömt bort vad det handlar om. Det handlar inte bara om att få festa i en månad utan det handlar väldigt mycket om att få ett värdigt avslut på vad som kan kännas som en livstid av insats.

Annons

Hur skulle man kunna lösa det?

– Det får man komma fram till på varje enskild skola, men skolpolitiker skulle kunna ta lite mer ansvar tillsammans med elevkårer, föräldraföreningar och lärare i hur man skulle kunna spåna fram några rimliga omständigheter. Men med tanke på att niondeklassares vardag kan pågå som vanligt så borde det få finnas en eftermiddag för de här ungdomarna som ska ta studenten.

Vill att Skolverket ändrar sitt beslut

Profilen bjuder dessutom på flera konkreta förslag på åtgärder som eventuellt skulle kunna göra ett firande möjligt.

– Man skulle kunna hålla sig till sina klassrum med behörigt avstånd, eftersom det rör sig om droppsmitta. Rektorn kan ju hålla tal i respektive klassrum eller via Facetime, utspringet kan filmas. Det finns massor av idéer. Ungdomarna träffas ju redan ändå. Sen får den enskilda familjen ta ansvar för hur man firar privat.

Vill du att Skolverket ska ändra sitt beslut?

– Jag tycker det och att de ska höra av sig till elevkårerna runt om, de har massor av idéer som man kan samla in. Det är klart att det går att göra något som är högtidligt och kul samtidigt och ändå ta ansvar för att inte sprida smitta.

Av: Lisa Nilsson och Åsa Österling

Foto: TT

Läs mer:

Här är alla kändispar som är med i Tillsammans med Strömstedts 2020

Mitt i coronakrisen: Elinors dagbok inifrån vården

Lena Endre: ”Jag är på femte veckan i isolering”

 

Annons