ÅLDER: 30 år.
GÖR: Kokboksförfattare, klänningsdesigner, tv-kock och podden Vad ska jag bli när jag blir stor.
BOR: Nacka.
AKTUELL: Med boken Grilla – hur lätt som helst (Harper Collins).

En ny favorit på grillen är min ”plankfisk”, så sjukt enkel och god! Jag blötlägger en skärbräda i trä över natten, sedan lägger jag den på indirekt värme med en bit fisk på och lägger på locket. På några minuter har jag perfekt grillad fisk med en ton av planka.

När det ska gå snabbt – grilla musslor. Så enkelt, gott och roligt! Ingen förväntar sig det. Med ett smält vitlökssmör på, rostat bröd och rosévin är sommarkvällen gjord på nolltid.

Bästa fördrinken är birra limone med rostade nötter till. Superenkel att fixa, lätt att göra alkoholfri och så god. Ljus lager, is och citronläsk. Klart!

Och till efterrätt, min grillade ananas med kokosglass. En dröm!

Jag blir gärna bjuden på frukost. Min pojkvän är bäst på att skämma bort mig på morgonen med stekta ägg, rårakor och bacon om vi har sovmorgon. Vardagar är han alltid uppe först och serverar mig kaffe på sängen. Det finns inget jag uppskattar så mycket. Därefter studsar jag gärna upp och tar tag i dagen.

Köksmotto: Man ångrar aldrig vad man äter, bara att man inte åt mer. Jag blir lycklig av god mat. Ibland kan jag tänka tillbaka på fantastiska måltider och känna ”varför åt jag inte mer”. Det fungerar ju inte så, men ändå. Livet är till för att njutas, till max, varje dag!

Det snyggaste sommarplagget är klänningar, alla kategorier. I sommar bär jag min egen kollektion i färger som vaniljglass, citron, hallon, chili.

Mitt smultronställe är på min killes segelbåt, som gärna får ta oss ut i Stockholms skärgård och till Gotland.

I sommar ska jag vara ledig. Jag ska grilla, sola, hångla, äta glass, cykla, sova för länge, andas havsluft och läsa otroliga mängder böcker.

Det roligaste jag vet är att laga mat. Att sätta ihop smaker, välja vackra råvaror, bjuda på middagar och jobba med alla färger, former och texturer.

Jag är mest stolt över att jag lyckas leva på att laga mat och rita klänningar. Det har jag ju drömt om sedan jag var barn. Jag har varit egen sedan jag var 21 år och det har varit jättetufft emellanåt, men nu känner jag att alla bitar har fallit på plats.

En dold talang? Jag håller dem inte hemliga, så många har jag inte, ha ha. Allt jag kan visar jag gärna upp!

Nästa mattrend blir förhoppningsvis att vi alla handlar mer småskaligt och i möjligaste mån funderar på vilka produkter vi handlar och varför. Stöd lokala mathantverkare som bagare, mejerier och grönsaksodlare. Det är jätteviktigt att handla det vi vill ha kvar här i landet, annars försvinner det. Det är faktiskt vi som bestämmer. Läs på förpackningen. De flesta säger att de vill handla svensk mjölk, till exempel, men sedan är det lätt att glömma var mjölken i frukostosten kommer från.

Jag hämtar inspiration från allt, hela tiden. Min hjärna tänker i smak, färg och form. Jag är liksom nästan alltid inspirerad. Behöver bara öppna kylen så trillar idéerna ner.

AV NADJA JÖNSSON

FOTO LINA EIDENBERG ADAMO

Läs även:
10 kokböcker för dig som vill att det ska gå lätt och snabbt

Mest läst