Trendar: InredningMat och dryckResor

Jessica Meir blir första svenska kvinnan i rymden

13 sep, 2019 
AvFemina
I hela sitt liv har svenska Jessica Meir fantiserat om att åka till rymden. Nu har hennes dröm besannats – närmsta halvåret blir hennes adress en rymdstation i omloppsbana runt jorden: ”Det är surrealistiskt”.
Annons

JESSICA MEIR

ÅLDER: 42 år

BOR: Houston, Texas

BAKGRUND: Jessica Meir är doktor i marinbiologi, hon har bland annat studerat vid Browns University, Stockholms universitet och internationella rymduniversitetet i Frankrike.

AKTUELL: Som den första svenska medborgaren i rymden, den 25 september gör hon sin första rymdfärd.

Jessica Meir är svensk medborgare men född och uppvuxen i Maine i USA. Pappa Josef är från Israel och mamma Ulla-Britt är från Västerås, och det var där föräldrarna träffades på ett diskotek när det begav sig. Två av Jessicas tre syskon är faktiskt födda i Örebro och Arboga.

När vi får en pratstund med henne slår hon över på svenska och säger ”God morgon! Jag mår bra, kul att prata med dig.”

Jessica tror att det är från sin svenska mor hon ärvt fascinationen för naturen. Så länge Jessica kan minnas har hon närt ett intresse att utforska planeten och världen runt sig. Redan som femåring drömde hon om att åka till rymden. Och hon blev till och med kallad för ”Space girl” av familj och vänner.

Annons

Jag trodde inte att det skulle hända

37 år senare får hon så äntligen sin dröm besannad. Och därmed är Jessica Meir den första svenska kvinnan som reser till rymden.

– Jag är extremt spänd!, säger hon under den sista presskonferensen hon ger innan avfärden från jorden.

– Som alla vet är det ju en liten chans att det inträffar. Jag trodde inte att det skulle hända, det är surrealistiskt, säger hon om det prestigfyllda uppdraget hon har fått.

Hon försäkrar sina svenska fans om att hon utöver saker som påminner om nära och kära har packat en svensk flagga som hon tar med upp till International Space Station (ISS) – rymdstationen som kommer vara hennes hem det nästkommande halvåret.

Astronauten Jessica Meir med den amerikanska flaggan i bakgrunden.
25 september åker svenska Jessica Meir till rymden för att vistas där i hela sex månader. Foto: Nasa

Jessica Meir har ett förflutet som doktor i marinbiologi och har dessutom studerat vid  bland annat Stockholms universitet och internationella rymduniversitetet i Frankrike. För sex år sedan, 2013 antogs hon som astronautkandidat hos Nasa och efter två års utbildning blev hon som första svenska kvinna någonsin formellt astronaut. I våras kunde Nasa meddela det stora datumet som alla astronauter väntar på –  nämligen datumet för den första rymdresan.

Annons

Det är då man känner att man är en astronaut

Och nu närmar det sig med stormsteg – 25 september bär det av.

Den senaste tiden har Jessica befunnit sig på mytomspunna Star city, utanför Moskva, i Ryssland. En historisk plats, det var också här kosmonauten Jurij Gagarin, första människan i rymden, tränade inför sin resa. Men denna gång är det Jessica som legat i hårdträning. Hon har nämligen fått i uppdrag att vara andrepilot under flygningen i rymdfarkosten Soyuz MS15.

Även om hon har lärt sig ryska så erkänner hon att det har varit en tuff utbildning.

– Det har varit en utmaning och oerhört svårt men också något av det mest otroliga jag varit med om. Jag är ju biolog i grunden och har inte pilotbakgrund och sen att lära sig allt på ryska!

Jag skulle älska att vara den första kvinnan på månen

Förutom att flyga en rymdfarkost har hon bland annat fått öva sig på att vistas i tyngdlöshet och förberett sig för rymdpromenader.

– Det mest riskfyllda vi gör på ISS är rymdpromenader. Det är ett antal schemalagda sådana och självklart när det är utanför och rymddräkten är ditt enda skyddssystem så gäller det att allt fungerar och att vara försiktig. Det finns en hel del risker förknippade med de aktiviteterna.

Jessica Meir I sin rymddräkt – som väger 180 kilo!
En rymddräkt väger 180 kilo. Jessica Meir kommer att göra flera rymdpromenader. Foto: Josh Valcarcel/Nasa

En rymddräkt väger 180 kilo berättar hon. Alltså är man inte supersmidig när man rör sig i den. Ett av det viktiga uppdragen som hon och kollegerna på ISS har är att laga en pump på Alpha Magnetic Spectrometer (AMS). Ett oerhört komplext verktyg på utsidan av rymdstationen som mäter högenergisk strålning från avlägsna stjärnor och samlar in bevis på mörk materia och antimateria. Förhoppningarna är att mätningarna så småningom kan svara på universums ursprung.

Annons

Jag tror verkligen det blir livsomvälvande

Trots de de fysiska och mentala påfrestningarna är det ändå just rymdpromenaderna Jessica ser mest fram emot. ”Det är då man känner att man är en astronaut” som hon uttrycker det.

– Att göra en rymdpromenad och titta ner på jorden är det jag har drömt om i hela mitt liv.

Hur gör man egentligen för att komma dit? Att få sin dröm besannad? På frågan om hon har några tips till unga flickor i dag som liksom hon drömmer om att åka till rymden svarar hon:

– Mitt råd till alla unga människor och vuxna är att se till att följa sitt hjärta och att göra det som du känner mest passion för. Jag tror det är det enda sättet att bli framgångsrik och tillfreds i det man gör. Och att komma ihåg att allt är möjligt med rätt dedikation och hårt arbete.

Astronauterna Christina Hammock och Jessica Meir.
Christina Hammock är en den andra kvinnliga astronauten som vistas på ISS och som kommer att välkomna Jessica Meir när hon kommer. Foto: Mark Sowa/Nasa

Varje gång en journalist ber henne svara utifrån ett kvinnligt perspektiv är Jessica snabb med att svara utifrån ett generellt perspektiv. Hon menar att många kvinnor innan henne har fått kämpa enormt hårt men att man i dag kommit långt när det handlar om jämställdhet inom branschen och att män och kvinnor behandlas lika och får exakt samma träning.

Annons

Inför resan har hon fått en hel del tips av tidigare astronauter som vistats på ISS.

– Det bästa rådet som jag försöker ha med mig i tankarna är att verkligen njuta av och uppskatta varje steg på resan. Det är så lätt när man jobbar hårt att fastna i det man gör eller att tänka på nästa sak man ska göra.

Fritid kommer vara en bristvara men när väl tillfälle bjuds till egentid tror Jessica att hon kommer att hänga i ”kupolen” eller sitta klistrad vid något fönster och se ner på jorden och försöka fånga den overkligt storslagna utsikten med sin kamera.

Tror du att du kommer att förändras som person efter den här resan?

– Ja, jag tror att jag kommer förändras och få nya perspektiv. Jag har hört från andra astronauter att när man tittar ner på jorden och ser haven och landformationerna och hur tunn atmosfären är så inser man värdet i att uppskatta och ta hand om vår hemplanet. Och hur värdefull och ömtålig den är och att vi verkligen måste göra vårt bästa för att skydda den. Men jag tror också att man inser hur obetydliga vi människor är som art i solsystemet och universum. Jag tror verkligen det blir livsomvälvande.

Annons

En av de sista sakerna Jessica gjorde innan hon gick in hekt i förberedelserna för rymdfärden var att hon besökte en botanisk trädgård och strosade runt i flera timmar. Det är naturen hon kommer att sakna allra mest när hon är instängd i den 900 kvadratmeter stora rymdfarkosten i en omloppsbana 400 kilometer från jorden.

– Jag gick runt och bara njöt av alla olika växter, träd och blommor. Känslan av en bris mot huden och att andas frisk luft är något som jag inte kommer ha under sex månader. Och eftersom jag älskar att vara i naturen på min fritid, hajka och åka skidor, så kommer det vara det jag saknar allra mest, förklarar hon.

Att vistas sex månader i rymden är påfrestande inte bara mentalt men också fysiskt. Jessica är givetvis i oerhört bra form inför avresan och väl däruppe väntar ett strikt träningsschema för att minimera tappet av muskel- och benmassa.

Jessica Meir
Jessica Meir får vara beredd på att blodkärlen i hennes kropp kan åldras ultrasnabbt i rymden. Foto: Nasa

Det som däremot är svårt att förhindra är åldrandet av kroppens blodkärl, som av någon anledning förtjockas och stelnar i ultrasnabb fart i mikrogravitation. Jessica förklarar att åldrandet av blodkärlen efter sex månader i rymden motsvarar 20-30 år på jorden. Att ta reda på mer kring orsakerna är ett av de 300 vetenskapliga experiment som besättningen kommer att jobba med såväl som att undersöka hur man kan undgå att astronauternas syn försämras i rymden.

Annons

Extra spännande tycker Jessica det ska bli att sätta upp ett labb för att odla konstgjord vävnad och hela organ som i framtiden möjligtvis kan användas för transplantationer på jorden.

– Det är kul att få vara med om den allra senaste högteknologiska forskningen, säger hon.

Det går inte att ta miste på Jessicas passion för sitt yrke och att få bidra till vetenskapens framfart. Och det här är förmodligen bara början på en lång och händelserik rymdkarriär. Hon tycker själv att det snart är dags för mänskligheten att åka en sväng till Månen igen.

– Jag skulle älska att vara den första kvinnan på månen, säger hon glatt.

Om du fick chansen att åka till Mars, skulle du göra det?

– Absolut! Det ligger nog rätt långt bort men så fort Nasa har en plan för att ta oss astronauter dit och hem igen på ett säkert sätt skulle jag gärna åka.

Men först är det som sagt ett halvår på International Space Station som gäller.

Är det något du vill säga till dina svenska fans?

­­– Hej! Och tack så mycket. Jag ser verkligen fram emot att dela detta med er, avslutar hon från Star city.

Följ svenska Jessicas rymdäventyr via hennes Instagramkonto. Uppskjutningen den 25 september från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan kan du följa här.

TEXT: MALIN AUNSBJERG

FOTO: NASA

Läs även:

Annons