Trendar: InredningMat och dryckResor

Jessicas barndröm krossades av cancer – då hjälpte bästa vännen till

07 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografPeto Laszlo/TT,
Jessica tvingades operera bort hela sin livmoder efter att ha drabbats av livmoderhalscancer, och trodde att hennes dröm om att få bli mamma var omöjlig.
Med med hjälp av sin bästa vän från skolan, Liz, kunde Jessicas önskan om att få en bebis gå i uppfyllelse.
– Tills en dag, när Liz åt frukost med oss och sa: "När jag har fött mitt barn, så föder jag ert", berättar Jessica Thomas.
Annons
Elsa Hosk är gravid - visar upp gravidmagenBrand logo
Elsa Hosk är gravid - visar upp gravidmagen

Jessica Thomas från Atlanta i USA drabbades av livmoderhalscancer, och tvingades operera bort hela sin livmoder. Innan behandlingen frös hon in sina ägg, i hopp om att en dag kunna få barn genom en surrogatmamma, även om hennes dröm om att få bli gravid nu var krossad för alltid.

– Chansen att få ett biologiskt barn var nästan bortslitet från mig. Vi var hjärtekrossade, och det var vår familj och våra vänner också.

Jessica anförtrodde sig åt vännen Liz, som hon känt sedan tonåren, under den jobbiga perioden. Liz, som själv försökte bli gravid med sitt andra barn vid tillfället, erbjöd sig att hjälpa till

– Jag var förkrossad för Jessicas skull när jag fick veta det, och nämnde att jag kunde vara surrogat åt henne när hon nämnde att hon behövde operera bort livmodern.

Jessica gick igenom cancerbehandlingen, som visade sig vara lyckad. Efter operationen gav läkarna tumme upp till att börja skaffa barn med hjälp av surrogatmamma.

Annons

Men när paret letade efter en surrogatmamma gick det trögt – efter ett år hade de inte hittat någon som de fungerade med, och hade inte råd med vissa andra.

– Processen satte sina spår på min mentala hälsa, det var mycket svårare än vi hade kunnat föreställa oss.

Jessica fick barn – för att bästa vännen hjälpte till

Räddningen blev Liz, som bestämde sig för att föda parets barn

– Tills en dag, när Liz åt frukost med oss och sa: "När jag har fött mitt barn, så föder jag ert".

Liz höll vad hon lovade. En månad efter att ha fött sitt eget barn i april 2019, så påbörjade hon IVF-behandling för att göra sig redo för vännernas embryo.

På grund av pandemin kunde inte Jessica och Liz träffas lika mycket som de ville, och Jessica var rädd att hon skulle ha svårt att få kontakt med barnet efter att inte ha fått känna sparkarna i magen.

– Förlossningen var overklig eftersom vi under hälften av de nio månaderna inte kunde tro att vi skulle bli föräldrar eftersom gravidmagen inte var närvarande. Liz var en rockstjärna och såg till att jag fick Ollie direkt. Vi fick genast kontakt och han beter sig som mig men ser ut som sin pappa, säger Jessica till Daily Mail.

Annons

Liz själv säger att det var väldigt givande att vara surrogatmamma, men att hon nu känner sig väldigt beskyddande över Ollie, som föddes i november.

– Det känns konstigt att säga, men jag älskar honom mer än bara en ”systerson”. Hans föräldrar kämpade och gav så mycket för att få honom, och jag hoppas att han alltid vet hur speciell och älskad han är.

Läs mer:

Annons