Sångerskan och programledaren Jill Johnson följer kändistrenden att lansera egna viner. I våras kom hennes röda vin Nashville Stories, en smakrikt blend på bland annat zinfandel. Nu följer hon upp med Nashville Stories Prosecco, ett ekologiskt torrt mousserande vin som dels passar som måltidsdryck till lättare mat och smårätter och dels är gott som fördrink.

– Nashville Stories röda vin fick ett mycket fint mottagande. Vi är glada över att nu kunna presentera den här torra, fräscha proseccon med balanserad smak av äpplen, päron, grapefrukt och citrus, säger Carin Tidén, innovationschef på Spring Wine & Spirits.

Fyra smårätter från Jill Johnsons kokböcker

Men om man nu har en flaska rött och en flaska bubbel, vad ska man äta till? Jo, det har Jill Johnson förstås också tänkt på. Hon släppte i våras kokboken Jill & Marias taverna: medelhavsmaten från vårt Kreta tillsammans med musikkollegan Maria Molin Ljunggren, som har fokus på mat från Kreta. Och från den boken bjuder Jill Johnson på två tilltugg som passar perfekt för en trevlig sensommarkväll på verandan.

Dessutom får du två smårätter som är tänkta att avnjutas med Nashville Stories rödvin. De recepten kommer från Country Cooking med Jill i Nashville.

Recept på tilltugg som passar Nashville Stories Prosecco

Små spenatpajer

Små spenatpajer.

Små spenatpajer.

16 portioner

Du behöver:

Pajdeg

2 ½ dl vetemjöl

½ tsk salt

3 msk olivolja

¾ dl kallt vatten

Fyllning

300 g spenat eller mangold

olivolja

1 gul lök, finhackad

1 knippa dill

100 g myzithra eller ricotta

500 g fetaost

1 uppvispat ägg

sesamfrön

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här: Arbeta ihop alla ingredienser till degen tills du får en boll. Ta lite mer mjöl om det behövs. Låt vila 1 timme i kylen medan du gör i ordning fyllningen. Skölj spenaten om det behövs och torka väl. Pressa ur all vätska om du använder tinad spenat. Skär bladen i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och mjukstek löken tills den blir genomskinlig. Tillsätt spenaten och låt steka med tills den sjunkit ihop och all vätska har kokat bort. Rör ner dill, salt och peppar. Låt svalna.

Kavla ut degen till en fyrkant, cirka 5 mm tjock och skär sedan till 16 lika stora fyrkanter. Lägg en rågad tesked fyllning i mitten på varje platta och vik försiktigt in hörnen diagonalt så att de möts på mitten. Tryck till lite lätt så att degen fastnar. Pensla uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 175 grader i 30–40 minuter eller tills ytan har fått en fin gyllene färg.

TIPS! Pajerna går utmärkt att frysa innan de gräddas. Då håller de cirka 6 månader i frysen.

Jills päron- och fikonsallad

Jills päron- och fikonsallad.

Jills päron- och fikonsallad.

4 portioner

Du behöver:

1 rödlök, tunt skivad

olivolja

1 msk strösocker

1 msk balsamvinäger + lite extra

3–4 päron, gärna Conference

½ citron

12–15 torkade fikon (lägg dem i blöt i hett vatten i 30 minuter om de är hårda)

eventuellt 2 färska fikon, om det är säsong

cirka 1 dl pekan- eller valnötter

1 påse rucola, cirka 60 g

1 påse blandsallad, cirka 60 g

cirka 200 g mjuk getost

flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här: Mjukstek löken långsamt på medelvärme i olivilja utan att den tar färg, cirka 15 minuter. Strö över sockret när den har blivit riktigt mjuk. Låt det karamelliseras i några minuter. Tillsätt sedan balsamvinäger och låt det koka in. Ställ åt sidan.

Skär päronen i klyftor och avlägsna kärnhuset. Pressa över lite citron så att de inte blir bruna. Skiva de torkade fikonen ganska tunt eller hacka dem. (Skiva färska fikon om du använder det.)

Rosta nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta.

Blanda de båda salladssorterna på ett stort fat eller i en skål. Fördela päron, nötter och fikon ovanpå och blanda försiktigt. Bryt eller klicka över osten och strö över den karamelliserade rödlöken. Salta och peppra. Ringla över generöst med olivolja och lite extra balsamvinäger.

Recept som passar till Nashville Stories rödvin

Sticky Ribs BBQ-style

Grillade revbensspjäll.

Grillade revbensspjäll.

4–6 portioner

Du behöver:

2–3 tunna revben

1 gul lök

1 tsk svartpepparkorn

3 lagerblad

2 tsk salt

Till servering
flingsalt och en nypa chiliflakes

BBQ-sås:
1 rödlök

3 vitlöksklyftor

1 msk rökt paprikapulver

½ tsk hela svartpepparkorn

2 msk olivolja

1 flaska chilisås (340 g)

1 ½ dl passerade tomater

½ äppelcidervinäger

1 dl Bourbon whiskey

2 dl mörkt muscovadosocker

1 tsk salt

Gör så här: Börja med barbecuesåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, rökt paprikapulver och pepparkorn i olja utan att det tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på svag värme i 20 minuter. Rör då och då. Låt såsen svalna.

Ribs: Koka upp rikligt med vatten i en stor syltkastrull. Skala, klyfta och lägg i löken, svartpepparkornen, lagerbladen och saltet. Lägg i köttet och låt det sjuda varsamt tills köttet släpper från benen, cirka 1 ½ –2 timmar.

Gör i ordning en fin grillglöd. Lägg på de kokta revbenen och pensla generöst med BBQ-sås runtom.

Grilla några minuter runtom men passa så att de inte bränns på grund av sockret i såsen. Låt dem vila cirka 10 minuter innan du skär upp dem. Strö på lite flingsalt och chiliflakes och servera.

Corn on the Cob – Grillad majs med parmesanströssel

Jill Johnson med sina grillade majskolvar med parmesanströssel.

Jill Johnson med sina grillade majskolvar med parmesanströssel.

4 portioner

Du behöver:

4 färska majskolvar

1 msk olivolja

2 chilifrukter

1 kruka koriander

1 dl riven parmesanost

flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här: Riv av blasten och förkoka majsen cirka 5 minuter. Låt den rinna av och bli torr. Pensla med lite olja och grilla runtom cirka 6–8 minuter. Salta och peppra.

Dela, kärna ur och strimla chilin. Hacka koriandern. Blanda chili och koriander med parmesanost och strössla på.

Foto: Ulrika Ekblom

 

Läs mer:

Vegetarisk plockmat med asiatiska influenser för stora och små

5 goda och enkla drinktilltugg

Läckra tilltugg

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: