Trendar: InredningMat och dryckResor

Jobbcoachens 12 bästa tips för dig som söker nytt arbete

15 jun, 2020 
AvAlexandra Schuman
Coronapandemin har resulterat i en tuff arbetsmarknad. När svarsmejlen med "tack för visat intresse" börjar hopa sig kan det vara svårt att hålla motivationen uppe. Vi har pratat med Arbetsförmedlingens jobbcoach Omid Rahmanian som ger sina bästa tips för att bryta ett negativt tankemönster.
Annons

Gemensamt för många arbetssökande Omid träffar är deras vilja att lära sig och förändra sin situation. Samtidigt framhåller han att hoppfullheten baseras på vilket steg i processen personen befinner sig.

– Har du gått arbetssökande i 5-6 månader så är det svårt att hålla ångan uppe, menar Omid.

Han fortsätter med att säga att det är förståligt och kan leda till ett dåligt självförtroende med tankar som ”vad spelar det för roll, ingen vill ha mig”. Då är en vanlig konsekvens att tappa drivkraften inför att aktivt söka arbete. När denna känsla faller in, är det extra viktigt att hålla motivationen uppe så du inte riskerar att fastna i dina negativa tankebanor. Men det kan var enklare sagt än gjort.

– Att söka arbete är en hel vetenskap som många inte insett, menar Omid.

Där första steget är att skapa en rutin i livet. Låt inte hela din tid fyllas av att söka arbete.

– Simulera arbetssökandet utefter ett vanligt arbetsliv där du gör upp ett schema när och vad för jobb du ska söka under kommande vecka och koppla av över helgerna, rådger han.

Annons

– Om du nekas ditt sökta arbete tillåt dig att känna besvikelse, vi är bara människor, men utvärdera också din ansökan rationellt. Ställ dig frågan, vad kan jag förändra eller slipa på i mitt CV, personliga brev eller intervju? Många gånger kan det hjälpa att be en närstående läsa igenom din ansökan, bli inte irriterad över feedbacken du får, utvärdera den istället, det är lätt att bli hemmablind.

Så skriver du CV och personligt brev

Fastna inte i föreställningen av hur ett CV eller personligt brev ska se ut. Arbetsgivaren är i regel varken intresserad av var du bor, ditt personnummer eller hur gärna du träffar dina vänner på fritiden och att du både gymmar och spelar tennis. Spara det till dejtingannonsen. Arbetsgivaren är intresserad av varför du söker tjänsten, vad du kan tillföra och varför du valt att just söka till den arbetsgivaren. Håll dina arbetshandlingar professionella, läs annonsen och begränsa dig till det relevanta – det dem efterfrågar.

Annons

Sen kan det absolut förekomma undantag.

– Om du söker en ledarroll, glöm inte att ta med erfarenheter utanför arbetslivet, du kanske har varit ledare i din lokala förening?

Omid rekommenderar chattforum på internet som jobbsökargrupper på Facebook. Där kommer du i kontakt med andra arbetssökande och kan dela erfarenheter och känna ett stöd i varandra. Då många har känslan av att ”jag är själv mot världen”. Reaktionen på arbetssökandes integration med varandra upplever Omid ofta är ”jag trodde det bara var jag som kände så”, ”det är lätt att tänka så men du är långt i från ensam att befinna dig i den situationen”, tillägger han.

Pandemin har ändrat förutsättningarna

Att vara arbetssökande under pandemin har förändrat förutsättningarna en del.

– Du måste vara ännu mer alert. Håll dig uppdaterad kring Folkhälsomyndigheternas riktlinjer. Bara som ett exempel är det nu tillåtet att semestra inom Sverige, det öppnar upp för yrken inom turist- och servicenäringen.

Annons

– Försök att vara ödmjuk inför situationen och stressa inte upp dig, marknaden kommer att komma på fötter igen, vi vet bara inte hur lång tid det kommer att ta, vissa arbeten kan komma att försvinna helt. Att branscher kommer och går är inget nytt, om det var så skulle vi haft en stillastående samhällsutveckling. Men takten i vilken de kommer att försvinna i är unik.

Omids råd till kort- och långtidsarbetssökande under pandemin är att vidareutbilda sig. Med det sagt poängterar han vikten av att inte ge upp sitt drömjobb men menar samtidigt att det kan vara av betydelse att söka sig till ett närliggande yrke som kompletterar dina tidigare erfarenheter och kunskaper. Det kan på sikt ta dig till ditt faktiska drömyrke ändå.

Han tycker det är olyckligt hur arbetsgivare prioriterar bort äldre arbetssökande. Det är en viktig grupp med stor erfarenhet och kunskap. Omids bästa råd är att inte se dig själv som utkonkurrerad av den yngre generationen utan våga trycka på din kompetens.

– Om företaget inte inser värdet i mångfald, det är även gällande för kön och etnicitet, kommer det vara till deras förlust. Ett företag växer ur utbytet av olika ideér och möten, avslutar han.

Jobbcoachen tipsar: Så behåller du motivationen

 • Skapa rutiner, inför fasta hålltider.
 • Särskilj privatliv från arbetssökandet, simulera ett vanligt arbetsliv.
 • Gör ordentlig research på arbetsgivaren, intervjutekniker etc.
 • Vid avslag, analysera och förbättra ansökan.
 • Inför friskvård, så som mental-, fysisk- och gruppaktivitet.

Jobbcoachen tipsar: Så förbereder du dig inför intervjun

 • Var förberedd, kom påläst om företaget, tjänsten och besvara frågan varför just du är lämpad.
 • Minimera all onödig stress.
 • Var ute i god tid, kom aldrig försent.
 • Prova och lägg fram kläderna dagen innan, om du är bekväm ger du ett mer självsäkert intryck.
 • Provåk vägen till intervjun innan, ta tid och planera var du kan parkera om du tar bilen.
 • Googla vad de vanligaste intervjufrågorna är och träna på att högt besvara dem.
 • Fråga en närstående vad de tycker dina bästa sidor är, vi har lättare att se våra brister än våra positiva egenskaper.

Bild: TT

LÄS MER:

Annons