Jobben som ger bäst betalt.

Statistiken kommer från Statistiska centralbyrån (SCB) och bygger på månadslöner före skatt och uppräknade till heltid. Lönestatistiken rör inkomster från 2019 och resultatet visar att det framförallt finns mycket pengar att tjäna för den som vill ta sig in i finansbranschen – men även i IT-branschen och hälsa och sjukvård.

Här är de tio bäst betalda branscherna i Sverige!

10. IT-chefer

På tionde plats kommer IT-chefer som i genomsnitt tjänar 66 400 kronor per månad. Kanske inte så förvånande eftersom IT-branschen länge har varit känd för sina höga löner. Enligt Almega, Sveriges ledande arbetsgivarorganisation för tjänstesektorn, är också branschen starkt bidragande till Sveriges tillväxt och produktivitetsutveckling.

Tjänar i genomsnitt per månad: 66 400 kronor.

9. Klinik- och verksamhetschefer inom hälsa och sjukvård

Även klinik- och verksamhetschefer inom hälsa och sjukvård kammar hem en hög månadslön – runt 68 400 kronor. I andra länder har dessa en betydligt högre lön, men hamnar alltså på en nionde plats i Sverige.

Tjänar i genomsnitt per månad: 68 400 kronor.

8. Forsknings- och utvecklingschefer

De börsnoterade storbolagen betalar ofta väldigt bra till sina forskare och forskningschefer då många satsar mycket på just forskning. Enligt Svenska Dagbladet är det inte heller ovanligt att enskilda forskare tjänar betydligt mer än en forskningschef.

Tjänar i genomsnitt per månad: 69 800 kronor.

7. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 2

Finansbranschen är med på flera punkter i SCB:s statistik vilket egentligen inte är så konstigt. Enligt en forskningsrapport från Per Strömberg på Handelshögskolan i Stockholm var nämligen snittlönen i finansbranschen 70 procent högre än andra branscher år 2014.

Tjänar i genomsnitt per månad: 71 200 kronor.

6. Ekonomi- och finanschef

En finanschef har ofta stort inflytande i företag och månadslönen kommer ofta upp i genomsnittet 71 500 kronor. Särskilt bra betalt får en finanschef som jobbar i finanssektorn jämfört med en som jobbar inom industrin.

Tjänar i genomsnitt per månad:  71 500 kronor.

5. Verkställande direktör

I Sverige ligger den genomsnittliga lönen för en vd på 75 000 kronor i månaden vilket gör att de kammar hem en femteplats på listan över bäst betalda yrken. Vad en verkställande direktör tjänar beror helt på vilken bransch de verkar i men bäst tjänar de inom industrin.

Tjänar i genomsnitt per månad: 75 800 kronor.

4. General-, landstings- och kommundirektör

Myndighetschefer och generaldirektörer kan tjäna väldigt mycket i månaden. Den bäst betalda generaldirektören är till exempel Lena Erixson, chef för Trafikverket, som har en månadslön på 170 000 kronor i månaden.

Tjänar i genomsnitt per månad: 76 400 kronor.

3. Specialistläkare

En specialistläkare har ofta 12 års utbildning och de har en genomsnittlig månadslön i Sverige på 77 100 kronor. I USA eller Kanada tjänar de betydligt mer – ofta det dubbla.

Tjänar i genomsnitt per månad: 77 100 kronor.

2. Mäklare inom finans

Mäklare inom finans har ofta en en civilekonom- eller civilingenjörsexamen och tjänar i genomsnitt 82 500 kronor i månadslön. Dock har de ofta en prestationsbaserad lön vilket gör att de kan dryga ut kassan med betydligt mer än så.

Tjänar i genomsnitt per månad: 82 500 kronor.

1. Chefer inom bank, finans och försäkring, nivå 1

Nummer ett på listan över bäst betalda yrken i Sverige är chefer inom bank, finans och försäkring som kan tjäna 124 100 i månaden, men även här betydligt mer då bonusar och liknande inte är inräknade.

Tjänar i genomsnitt per månad: 124 100 kronor.

Foto: TT

LÄS MER:

Margaux Dietz om pengar, lön och sparande

8 kändisar som vågade ta steget och byta karriär

Sugen på en ny karriär? Poddarna som inspirerar