Trendar: InredningMat och dryckResor

Julpyntet som kan få dig att tappa håret

14 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT
julstjärna tappa hår
Julen närmar sig, och med det kommer julpyntet.
Men en vanlig typ av julpynt ökar faktiskt risken för att tappa håret – nämligen växten julstjärna.
– Det kan ha samma upplösande effekt som hårborttagningskräm, säger Sam Cinkir.
Annons
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minnsBrand logo
Aladdinasken genom tiderna – pralinerna vi minns

Så här i december och juletid är vi många som pyntar våra hem ordentligt, med ljusstakar, lysande julstjärnor och juliga växter som amaryllis och julstjärna. Den sistnämnda växten ska man dock vara lite försiktig med – den kan nämligen orsaka ofrivilligt håravfall.

Sam Cinkir, chef för hårkliniken Este Medical Group säger i en artikel i Bristol Post att den vanliga julväxten kan göra att man tappar håret, och har liknande effekt som hårborttagning.

– Julstjärnor är synonyma med jul och de är vanligt att vi pyntar våra hem med de distinkta röda växterna den här tiden om året. Men det är viktigt att vara medveten om de eventuella hälsorisker som det kan ha, inklusive hudirritation och håravfall, säger Sam Cinkir.

Annons

Så undviker du håravfall

Cinkir menar att det är julstjärnans kåda som kan fungera som hårborttagningskräm i värsta fall.

– Den högtidliga växtens saft innehåller kemikalier som har en hårborttagande effekt och tar bort hårskaftet, vilket gör att den kan ha samma upplösande effekt som hårborttagningskräm, säger han och fortsätter:

– Även om det är osannolikt att det händer utan längre kontakt, så är det viktigt att tvätta händerna noggrant för att undvika att du drabbas av temporärt håravfall.

Julstjärnorna kommer ursprungligen från Sydamerika, men har de senaste hundra åren blivit en självklar del av julpyntet i både Sverige och Storbritannien. I naturen kan blommorna bli mycket större än de är i de juliga hemmen – nämligen flera meter höga.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons