Förra året var det VR-glasögonen som utsågs till årets julklapp av Handelns Utredningsinstitut (HUI), och i år är det alltså elcykeln som blir utnämnd. HUI motiverar valet med den allmänna globaliseringen, klimatmedvetenheten och hälsoaspekten. Det senaste året har försäljningen av elcyklar ökat med 50 procent.

HUI om valet av årets julklapp 2017:

”Årets julklapp 2017 – elcykeln – speglar de svenska konsumenternas ökande klimatmedvetenhet, vilja att ta hand om sin hälsa samt att vara fri, flexibel och stundtals bekväm.

Elcykeln har på kort tid gått från att vara en exklusiv vara till att nå en bred målgrupp. Människor ges möjlighet att enklare än tidigare susa förbi storstadens bilköer, bemästra småstadens backar, trotsa slätternas motvind eller ta ut hunden på långtur i skogen. Elcykeln är en detaljhandelsprodukt som har stor potential att på djupet förändra samhällets infrastruktur och människors beteenden.”

Läs även Studie: Enorma hälsofördelar med att cykla till jobbet

Det är för trettionde året i rad som årets julklapp utses i Sverige. För att en julklapp ska kunna bli årets julklapp måste den uppfylla någon eller flera av följande kriterier:

  • Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
  • Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i.
elcykel årets julklapp 2017
elcykel årets juklapp 2017

Läs också: Årets julklappar 2017 – enligt Feminas redaktion

Här kan du se vilka som har blivit utsedda till årets julklapp tidigare år!

Foto: IBL

Mest läst