Regeringen har gjort flera ändringar i vägmärkesförordningen och därför har Transportstyrelsen nu tagit fram nya vägmärken. De nya bestämmelser träder i kraft den 1 december 2017, därför kan det vara bra att uppdaterad sig redan nu.

Varning för olycka

 

I och med förändringen har vi fått ett helt nytt vägmärke som varnar för olyckor. Skylten finns redan i flera andra länder och snart även i Sverige.

– Varningsmärket visar en vält bil. Det ger en snabbare förståelse än text. Generellt är symboler lättare att avläsa även för den som inte kan svenska, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Till Dagens Nyheter säger han vidare att märket kan komma till användning bland annat på informationstavlorna som kan förvarna om vad som händer längre fram på vägen.

– Det kan ge en bättre information till trafikanter om vad som hänt och varför det är köer.

Dygnet runt-öppen restaurang

En annan ny tilläggstavla som visar att en restaurang eller servering har öppet dygnets alla timmar.

Husbilsparkering

Transportstyrelsen har även tagit fram ett nytt upplysningsmärke för uppställningsplats för husbilar. I dag finns bara en allmän skylt för camping- eller husvagnsplatser, men nu har myndigheten även valt att införa en särskild skylt.

– Husbilsmärket har vi fått förslag och påringningar om både från kommuner och turistorganisationer, säger Niclas Nilsson till Dagens Nyheter.

Andra förändringar

Förutom de nya skyltarna kommer det även ske vissa andra lagförändringar.

Hastighetsbegränsningen för fordon som är särskilt inrättade för bärgning kommer att höjas. Från och med 1 december får denna typ av fordon köra upp till 80 kilometer i timmen.

Ordlista:

Varningsmärke:

Varnar för olika typer av faror och uppmanar till extra uppmärksamhet och försiktighet.

Anvisningsmärke:

Talar om vad som gäller för en viss plats, väg eller vägsträcka. Där anvisningsmärken finns uppsatta gäller oftast särskilda trafikregler som berörd trafikant måste följa.

Tilläggstavla:

Ger kompletterande anvisningar till vägmärken.

Symbol:

Används på lokaliseringsmärken eller tilläggstavlor för att visa att informationen gäller för ett visst fordonsslag, en viss trafikantgrupp eller en viss verksamhet.

Källa: Transportstyrelsen

Behöver du fräscha upp dina kunskaper om vägmärken? Läs mer på Transportstyrelsens hemsida!

Läs även:

Så enkelt är det att fickparkera – se tricket du behöver lära dig!

15 irriterande saker din man säger när du kör bil

Trafikexperten: Kvinna är bättre på att köra bil

Artikeln publicerades först på Allers.

Utvald läsning

Femina