Andra namn på listan över artister som beviljats stöd är bland annat Oscar Zia, Dregen, Jill Johnson, Mendez och Victor Crone.

Av den halva miljard som regeringen avsatt till krisstöd har Konstnärsnämnden fått i uppdrag att fördela 70 miljoner kronor för kulturverksamhet. Krisstipendierna är till för att att täcka upp inkomstbortfall för exempelvis spelningar och föreställningar som ställts in på grund av coronapandemin. Stipendierna som beviljats har varierat mellan 15 000 och 50 000 kronor.

Riktlinjerna från Regeringen var tydliga – krisstödet skulle inte göra skillnad på konstnärskap eller kommersiellt artisteri. Alla skulle behandlas lika eftersom alla drabbas av inkomstbortfall, säger Anna Söderbäck, direktör och myndighetschef för Konstnärsnämnden.

Lättare för kända personer att få stöd

Ändå erkänner man att kändisarna kan ha haft lättare att beviljas stöd än andra konstnärer – för att de har rutiner för kontrakt och anställda som sköter pappersarbetet.

Ju mer kommersiell du är desto bättre avtal har du. Det är lite sorgligt för i det här fallet har det också varit utslagsgivande, säger myndighetschefen Anna Söderbäck i en intervju med Aftonbladet.

Tillgångar spelar ingen roll

Tidigare inkomster eller att kändisarnas bolag haft tillgångar att luta sig på har inte spelat in när man beviljat krisstipendierna för inkomstbortfall.

– Jag kan förstå om människor blir frustrerade, tillägger Anna Söderbäck.

Vanligen är det mindre kända personer som tar del av den statligt stödet som i huvudsak ska gå till konstnärlig fördjupning.

Foto: TT

Källa: Aftonbladet

LÄS MER:

Corona: Spotify hjälper artister efter stort upprop

Oscarsgalan 2021 skjuts upp – på grund av coronapandemin

Kändisparen som har gjort slut i karantän

Utvald läsning

Femina