Kalifornien, USA:s mest folktäta delstat, har drabbats av fruktansvärda skogsbränder. Branden bröt ut norr om Sacramento i torsdags förra veckan och hittills har lågorna på den amerikanska västkusten krävt 31 dödsoffer, något som gör branden till den dödligaste i Kaliforniens historia. Klimatförändringar med ökade temperaturer samt torr vegetation pekas ut som en av orsakerna till att Kalifornien drabbas av katastrofala skogsbränder de senaste åren, skriver New York Times.

Hela staden Paradise med sina 27 000 invånare har fått evakueras och i skrivandets stund har omkring 300 000 människor tvingats fly sina hem.

Bland annat är det boenden i de kändistäta städerna Malibu och Calabasas som har beordrats att evakuera. Och några av de kändisar som drabbats av branden är Lady Gaga, Orlando Blom, Cher, Miley Cyrus, familjen Kardashian och svenska Malin Åkerman.

”Mitt hus står inte längre kvar”

Artisten Miley Cyrus är en av dem som har tvingats se sitt hus totalförstöras av branden. På Twitter och Instagram skriver Hollywoodstjärnan bland annat:

”Jag är helt förkrossad över bränderna som påverkat mitt område. Jag är en av de lyckliga. Mina husdjur och mitt livs stora kärlek har klarat oss oskadda och det är det enda som spelar någon roll just nu. Mitt hus står inte längre kvar men minnena som jag delar med min familj och mina vänner är tydliga. Jag är tacksam för allt jag har kvar.”

Även Caitlyn Jenners hus har ätits upp av lågorna, men via Instagram meddelar hon att hon och hennes hundar är i säkerhet.

Världsstjärnor hyllar brandmännen och poliserna

Ytterligare stjärnor som har fått lämna sina hem är Lady Gaga, Orlando Blom, Will Smith och Jada Pinkett Smith, Gerard Butler, Julia Roberts, Kendall Jenner, Kim Kardashian och Kanye West, Cher och Jessica Simpson. Deras bostäder verkar än så länge ha klarat sig, men enligt myndigheter kommer det torra klimatet i Kalifornien hålla i sig ett tag till, vilket försvårar släckningsarbetet och möjliggör ytterligare spridning av branden.

Flera av världsstjärnorna har postat inlägg i sociala medier där de uppmanar invånarna i evakueringszoner att lämna sina hem så fort som möjligt, samtidigt tackar de alla brandmän, poliser och civila som sliter för att hejda branden så fort som möjligt.

Även flera pristagare under nattens People’s Choice Awards i Santa Monica, Kalifornien, tog tillfället i akt och uppmärksammade alla dem som arbetar med att bekämpa den pågående branden. Däribland Kim Kardashian som avslutade sitt tacktal med att dedikera priset till alla de som kämpar mot lågorna.

Flera kända byggnader har förstörts i branden

Den svenska skådespelerskan Malin Åkerman har också påverkats av branden då hon tvingats evakueras från sitt hotell i Malibu. Förutom bostadshus och hotell har flera kända byggnader också totalförstörts branden, bland annat den uppbyggda westernstaden Paramount Ranch där hundratals filmer och tv-serier har spelats in, samt det amerikanska Bachelor-huset.

Foto: IBL

Läs mer:

Victoria Beckham vann stort modepris på People’s Choice Awards

Mer läsning

Femina