Trendar: Inredning Mat och dryck Resor Kultur

Karriärcoachen svarar – så ofta bör du byta jobb

23 okt, 2017
AvJoel Linde
Alla reflekterar förr eller senare över att byta jobb, men hur ofta är det bra att byta egentligen? Vi har tagit reda på svaret.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I vissa kommuner och landsting talas det om att få en guldklocka efter lång och trogen tjänst – alltså 25 år vid samma arbetsgivare. I dag är det inte många som verkar sikta på en guldklocka, menar många rekryterare.

– Man kan se en otålighet hos yngre människor i dag. De är hungrigare, vill tjäna mer pengar och snabbare gå vidare till nästa anställning, säger Elin Tiger Mårtensson, rekryteringskonsult på Randstad.

Läs även Dags att byta jobb? Här är 8 tecken på att du är redo

Att byta jobb kan naturligtvis ha stora fördelar. Du breddar ditt kontaktnät, möter nya utmaningar och får nya kunskaper, och du har ofta möjlighet att gå upp i lön. Men det är värt att tänka över om ett byte av arbetsplats faktiskt är vad du behöver.

Så här säger Ewa Helander, grundare av Karriärscoacherna, om hur ofta du bör byta jobb.

– Det man bör fråga sig är varför du vill byta i stället för hur ofta. Många vet bara att de vill ifrån något, men har inte alltid tänkt igenom vad som händer om man hamnar fel.

Annons

Ewa Helander tycker att man i ett första steg bör försöka reda ut för sig själv vad det är man behöver, vad man är bra på och vad som motiverar en. Dessutom är det viktigt att sätta fingret på vad i din nuvarande roll som får dig att vilja lämna.

– När man förstår sig själv att det lättare att blicka utåt och se vad man behöver. Då blir det också lättare att utvärdera olika erbjudanden, så att man inte bara blir lockad av smicker eller en högre lön.

Läs även Därför säger de bästa upp sig från jobbet

Många korta anställningar – på runt ett år eller kortare – kan få arbetsgivare att misstänka att du inte blir särskilt långvarig där heller, och det vill de gärna undvika. När Ewa Helander tidigare arbetade som rekryterare träffade hon många arbetssökande med ”hoppiga” CV:n, och det är inte alltid något bra.

– Det var ofta folk som hade känt att de måste ifrån sitt nuvarande jobb och som hade hoppat på vad som helst, utan att ha tagit reda på vad de ville ha. Många gånger funkade det ju inte då heller, utan de hamnade i en negativ spiral med korta och spretiga anställningar i CV:t, och det kan också göra att man börjar tvivla på sig själv och får dåligt självförtroende.

Annons

Läs även Se Julia Roberts återskapa hela sin filmkarriär på 10 minuter

Ett annat råd Ewa ger till den som vill utvecklas, pröva något annat eller höja sin lön är att i så hög utsträckning som möjligt försöka byta roll inom företaget, förutsatt att du trivs där.

– Då känner de dig redan och många gånger blir det en snabbare och lättare väg att gå. Rekryteringar är dyra och svåra och det tar ganska lång tid innan en anställd börjar bli produktiv, så det är också positivt för organisationen.

Enligt Ewa finns det ingen gyllene siffra. Inget ”byt jobb vart tredje år”, utan det handlar i grund och botten om att veta vad man vill och vad som får en att må bra. Är ditt mål att utvecklas, få större kontaktnät, många nya erfarenheter, testa på olika branscher och klättra i lön kan så klart jobbyten hjälpa till med det.

Läs även Glöm pengar – nu vet forskare vad som verkligen gör dig lycklig

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons