Är du bjuden på bröllop, bal eller sommarfest med klädkoden kavaj eller mörk kostym? Då är det här din räddare i nöden. Vi reder ut vad klädkoden egentligen betyder och vad som är okej – och inte okej att bära.

Klädkod mörk kostym och kavaj för män

Mörk kostym och kavaj är snarlika klädkoder och du kan tyda dem i princip likadant. Skillnaden för män är att kavaj beskrivs som mer avslappnad klädsel än mörk kostym, som ska vara mer formell. Mörk kostym är precis som det låter – en kostym i mörkare färg som mörkblå, mörkgrå eller mörkbrun. Är det klädkod kavaj är mörk kostym fortfarande accepterat – men även ljusare kostymer, kombinerat med antingen slips eller fluga.

Mörkblå kostym som passar till klädkoden kavaj och mörk kostym, från Care of Carl. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Ljus kostym till bröllop

Ljus kostym som fungerar till klädkoden kavaj, från Carl of Carl. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Klädkod mörk kostym och kavaj för kvinnor

Här gäller samma sak som för männen. Mörk kostym är en mer formell klädkod än kavaj, men fortfarande är de snarlika. Här är det klänning, kjol eller byxdress som gäller och det ska vara finare än en vardagsklädsel – men samtidigt inte för uppklätt. En långklänning kan ses som för uppklätt och en klänning som har kort kjollängd för underklätt. Så satsa hellre på en knä- eller vadlång modell. Är det mörk kostym som klädkod så ska du enligt tradition även täcka axlarna.

Klänningar som passar klädkoden:

 

Rosa klänning klädkod

Puderrosa klänning i omlott från Make Way, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Blommig klänning kostym

Blommig klänning med volanger från H&M, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Lila bröllopsgäst klänning

Ljuslila klänning med volangdetaljer från & Other Storiessom fungerar till klädkoden kavaj. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Rosa spetsklänning

 

Mörkrosa klänning med spets upptill från Moments New York, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Gul klänning i omlott

Gul medellång klänning med knytband i midjan från & Other Stories, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Klädkod kostym med rosa klänning

Ljuslila klänning i elegant modell från & Other Stories, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Adtraction).

Klädkod kostym

Ljusblå silkesklänning i omlott från Ellos Collection, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym.  Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Gul spetsklänning

Gul spetsklänning från H&M, som fungerar till klädkoden kavaj.  Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Klänning i turkosfärg

Turkos klänning i omlott från Glamorous. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Jumpsuits som passar till klädkoden:

Ljusgul jumpsuit

Ljusgul jumpsuit med volangärmar från Bubbleroom. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Grön jumpsuit

Mörkgrön jumpsuit med knytband i midjan från Make Way, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Blommig jumpsuit

Blommig jumpsuit från Happy Holly, som fungerar till klädkoden kavaj och mörk kostym. Här kan du köpa den (reklamlänk från Apprl).

Vilka färger ska man undvika som bröllopsgäst?

Klädkoder är vanligt på bröllop, och där kan det finnas frågetecken kring vilka färger som är okej – och inte okej att bära.

Först och främst ska du undvika en vit klädsel, eftersom det är brudens stora dag och hon har ensamrätt på att bära vitt. Det kan därför vara smart att även undvika champagnefärgat eller en annan ljus nyans som kan tolkas som vit.

Enligt tradition ska även rött undvikas, då det finns en gammal sägen om att bröllopsgästen då ska ha haft en relation med brudgummen – men den traditionen är gammal och gäller inte idag. Även svart kan gärna undvikas, då det förknippas med sorgens färg. Dock kan du bära svart om du lyfter upp din outfit med fina accessoarer. Fråga alltid brudparet om du är osäker.

Läs mer:

Så tyder du klädkod och etikett till bröllopet

19 stilrena klänningar till bröllopsgästen

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: