Trendar: InredningMat och dryckResor

Kenzas modebolag Ivyrevel i kris – går in i rekonstruktion

01 maj, 2020 
Av
Kenza Zouiten Subosic
En vecka efter att influencern Kenza Zouiten Subosic vädjade till sina följare om hjälp har hennes modeföretag Ivyrevel nu beviljats en rekonstruktion. ”Vi kommer att behöva göra vissa förändringar i och med hur världen ser ut i dagsläget”, säger hon till Aftonbladet.
Annons

Det är tuffa tider för startupföretaget Ivyrevel som Kenza Zouiten Subosic driver tillsammans med maken Aleksandar Subosic, svågern Subosic Dejan Subosic och Gustav Springfeldt. Företaget startades år 2012 med idén om att vara ett digitalt modehus med e-handel av egendesignade plagg. Nu, åtta år senare, har de hamnat i stora ekonomiska svårigheter på grund av coronapandemin, skriver Aftonbladet som var först med nyheten om en rekonstruktion.

”Enda vägen framåt”

Strax innan Valborgshelgen inkom rekonstruktionsansökan till Stockholms tingsrätt som var snabba med att bevilja den. Ansökan var undertecknad Aleksandar Subosic som uppgav att företaget haft ett kraftigt inkomstbortfall på grund av coronapandemin. Det i sin tur har lett till att man nu inte kan betala ut lön till de 29 anställda. Tingsrätten krävde att få se en åtgärdsplan, varpå vd Gustav Springfeldt svarade att man bland annat ska se över personalstyrkan och gå från anställda till inhyrda konsulter.

Annons

”Som resten av modebranschen har vi drabbats hårt av den rådande coronapandemin. På grund av detta är den enda vägen framåt för oss att rekonstruera Ivyrevel. Vi tror fortfarande starkt på Ivyrevel och vad framtiden har att erbjuda men vi kommer att behöva göra vissa förändringar i och med hur världen ser ut i dagsläget”, skriver Kenza Zouiten Subosic i ett sms till Aftonbladet.

Det innebär en rekonstruktion

Företag med betalningssvårigheter har rätt enligt lag att vända sig till tingsrätten som kan besluta om rekonstruktion som ett alternativ till konkurs. Rekonstruktion innebär att rätten tror på företagets lönsamhet på sikt och möjlighet att överleva den kris man för tillfället befinner sig i.

Under rekonstruktionen, en period på oftast tre månader, ska företagets struktur ses över med hjälp av en utsedd rekonstruktör. Om tingsrätten anser att det behövs inträder en statlig lönegaranti för de anställda. Så blir nu fallet för Ivyrevel, uppger vd Gustav Springfeldt .

Annons

Kenzas vädjan kritiserades

I förra veckan fick Kenza Zouiten Subosic kraftig kritik sedan hon vädjat till sina följare om om hjälp under coronakrisen. I ett långt inlägg på sociala medier uppmanade Kenza följarna att stötta lokalt företagande genom att bland annat handla i Ivyrevels webbshop. Följarna ställde sig frågande till om just Kenzas företag var det mest lämpade att be om hjälp med tanke på dess ägares goda privatekonomi.

”Jag försökte uppmuntra folk som har möjligheten att hålla ekonomin i rullning så att färre förlorar sina jobb. Det har inte med mig att göra, jag personligen är inte ens påverkad. Är det så jäkla svårt att tro att jag bryr mig om andra?”, svarade Kenza på kritiken.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

LÄS MER:

Annons