Trendar: InredningMat och dryckResor

Beprövade husmorsknepet: Därför hällde min mormor ketchup i dikshon

23 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock, Jean-Christophe RIOU/TT
Det kan tyckas ovanligt att hälla ketchup i diskhon, men faktum är att det är ett utomordentligt städmetod.
I en artikel på nyhetssajten Newsner berättar journalisten om hur han inte kunnat släppa detta geniala knep – som han en gång i tiden fick från sin mormor.
”Efter att ha provat själv så insåg jag att det faktiskt fungerar jättebra!”, skriver han.
Annons
Ekohemmet: 3 saker du kan göra med kaffesumpBrand logo
Ekohemmet: 3 saker du kan göra med kaffesump

I en artikel på Newsner skriver journalisten Johan Fredriksson om ett ovanligt städknep han lärde sig av sin mormor en gång i tiden. Hon hällde nämligen ketchup i diskhon.

Först var han lite skeptisk, men efter att ha testat blev han frälst.

”När jag hörde talas om det här knepet för första gången så blev jag själv lite paff. Men efter att ha provat själv så insåg jag att det faktiskt fungerar jättebra!”, skriver han.

Ketchupens historia i Sverige

Den mångsidiga och söta tomatsåsen gjorde intåg i Sverige på 1950-talet, 1956 för att vara exakt. I dag är ketchup närmast en basvara i de flesta svenskars kylskåp och även på ett mer filosofiskt plan; en del av den svenska folksjälen.

Enligt den populära receptsajten Köket.se så är vi svenskar faktiskt de som äter mest ketchup i hela världen. Och visst går det knappt att tänka sig barndomens matminnen utan ketchup? Vi tänker på korv med bröd, makaroner och falukorv, köttfärssås och pommes frites.

Annons

Men det finns faktiskt andra användningsområden för den här älskade såsen, utöver att förgylla våra matupplevelser. Ja, städning faktiskt!

Sedan ketchupen kom till Sverige för första gången 1956, har en uppsjö av olika märken intagit livsmedelsmarknaden. Felix och Heinz hör till några av de vanligaste.

Husmorsknepet: Ketchup i diskhon

Mormoderns städknep gick alltså ut på att hälla ketchup i diskhon i syfte att göra rent diskhon. Eller ja, närmare bestämt den lilla silen som de flesta svenska moderna hoar är utrustade med.

Silen finns där för att fånga upp matrester och hindra dem från att fastna i avloppet. Men lika smart som denna uppfinning är, lika svår är den att göra rent.

Enligt Fredriksson finns det forum på internet där allt från stålull till tandkräm rekommenderas för att göra rent denna lilla sil, men hittills har han inte hittat någonting som slår mormors beprövade husmorsknep: ketchup i diskhon.

De flesta diskhoar består av rostfritt stål. De är lätta att rengöra, men den lilla avloppssilen blir ofta missfärgad.

Därför är ketchup så effektivt i städning

Det är tack vare den höga fruktsyran, som finns i ketchup, som denna metod är så effektiv i rengöringen av silen i diskhon (som vanligtvis är tillverkad i rostfritt stål och ofta missfärgas).

Hur gör man då? Här nedan kommer en steg för steg-guide för dig som vill testa.

Så gör du:

  1. Häll en liten mängd ketchupen i diskhon, på silen.
  2. Låt såsen verka i några minuter. Du kommer snabbt märka av effekten.
  3. Borsta silen med en tät diskborste och skölj bort ketchupen.
  4. Njut av en skinande ren diskho!
Annons