Trendar: InredningMat och dryckResor

Kika in i arkitektritade kolonistuga norr om Köpenhamn

14 apr, 2021 
AvLykke Foged
FotografMorten Holtum
Kolonistuga norr om Köpenhamn i Danmark
Fyra generationer samsas om en 50 kvadratmeter stor kolonistuga norr om Köpenhamn. Och det går hur bra som helst med hjälp av smarta lösningar och gott humör
Annons
Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade äggBrand logo
Tareq Taylors superknep: Perfekt pocherade ägg

Platsen är en liten koloniträdgård 25 minuters bilresa norr om Köpenhamn. Här delar fyra generationer på boende – en gemensam lösning där både glädje och förstås skyldigheter för hus och tomt delas. Miljön har allt de drömde om, höga träd omger den 500 kvadratmeter stora tomten.

På tomten fanns ett hus på 20 kvadratmeter när de köpte det, med det nya huset på 30 kvadratmeter finns här alltså sammanlagt 50 kvadratmeter boyta. Och det är klart att den lilla ytan har sina begränsningar när många är där samtidigt. Men möjligheten att samlas många på familjeluncher överväger allt.

Annons
Koloni ritad av arkitekten Søren Engbrik
Bakom parasollet skymtar det gamla huset, där intill det nya som är byggt av nuvarande ägaren Søren Engbirk. Kolonilotten skyddas för insyn och vind av de höga träden
Koloni norr om Köpenhamn
Från köksavdelningen ser man hela vägen ut genom trädgården. Den roliga fönsterplaceringen ger ett kaxigt intryck. Intill Mogens Kochs stol står Alvar Aaltos klassiska pall.
Annons
Sovrum i kolonistuga
Loftet ovanför badrummet och sovrummet är inrett med sängen direkt på golvet. Överkast från ee12. Fönstret är placerat precis under knocken med grönskan allldeles utanför.

–Det är inte vi i familjen som tar plats eller stör, det är nog framför allt alla prylar man drar runt på. Så vi har byggt in mycket smart förvaring, det var nödvändigt, säger Pernille Engbirk, en av ägarna.

Huset ritades av arkitekten Søren Engbirk

Det är Pernilles pappa, arkitekten Søren Engbirk, som har ritat det och byggt ihop det med det gamla. Och Pernille som är designer har förstås deltagit i planeringen. Nu står här ett helt nybyggt hus, som blev precis så bra som de hoppades på. Alla har bidragit under resans gång med att gräva, måla och planera tomten.

Annons

Det ursprungliga huset innehöll vardagsrum, kök och sovrum. I dag finns här både kök, dusch och toalett, tre sovrum och vardagsrum, naturligtvis i mindre skala men välplanerat.

Kolonihus ritat av Søren Engbirk
Terrassen på baksidan används ofta och när de stora glasdörrarna står öppna suddas gränsen mellan ute och inne ut. Möbler från Fermob. I krukorna står bambu och växer till sig.
Kika in i kolonistugan ritad av arkitekten Søren Engbirk
Välkommen in! Brädväggarna i hallen är bestrukna med ett tunt lager vit färg och intrycket känns fräscht och ljust. Mattor, BCXSY Studio. Safaristol av Mogens Koch.
Annons
Kök i kolonistuga
Köket är hopbyggt av det gamla Ikea-köket Kungsbacka tillsammans med återbruk från byggfirmor. Vask från Silvan och kran från Grohe. Matbord och stolar i ljust trä med laminatskiva, Magnus Olesen.

–En av de roligaste sakerna med projektet har varit att vi alla använder huset på vårt eget sätt. Vi som bor på Själland använder det naturligtvis mer än morfar som bor på Jylland. Men alla gillar att komma hit, att gå ner till stranden eller hänga på tomten och fixa mat tillsammans.

Inspireras av den lilla kolonins enkla inredning

Inredningen är enkel och utan krusiduller med bara det absolut nödvändigaste framme. Madrasser som kan vikas ihop på morgonen agerar sittdynor på dagarna. Alla har sina egna sovrum, så långt det är möjligt. De strama linjerna i själva huset fortsätter i inredningen och på de omgivande terrasserna. På soliga dagar badar hela tomten i solljus. Men de höga träden ger skydd mot insyn och blåst.

Annons
Vardagsrum i kolonistuga i Danmark
Bäddsoffan är perfekt när många är på plats och vill sova över. Och den fick precis plats i det lilla utrymmet i hallen under fönstret.
Uteplats vid kolonistuga
Uttrycket ute möter inne passar sällsynt bra här på baksidan av familjen Engbirks koloni. Här syns också tydligt hur sömlöst det gamla och nya huset möts.
Annons
Så inreder du kolonistugan
Från köksavdelningen ser man hela vägen ut genom trädgården. Den roliga fönsterplaceringen ger ett kaxigt intryck. Intill Mogens Kochs stol står Alvar Aaltos klassiska pall.

För att få livet att rulla på smidigt går funktion först, men eftersom det är en designintresserad familj lyser formen igenom i så måtto att de utvalda möblerna och tingen så väl flyter in i huset och inredningen. Stramt men snyggt! Ljust och luftigt!

Pernille Engbirk

Designern Pernille Engbirk

Bor: I Köpenhamn och i kolonihuset norr om den danska huvudstaden.

Familj: Maken Simon Djursboe och döttrarna Cornelia, Emma och Amalie. Pernille har huset med sin pappa Søren, dottern Amalie och hennes man och barn.

Gör: Designer. Driver också en tygfirma med dottern Amalie.

Annons