Ingrid Wall, mördade Kim Walls mamma, sommarpratar i P1 10 augusti 2018

Den 10 augusti 2017 gick den 30-åriga journalisten Kim Wall ombord på ubåten Nautilus i Köpenhamns hamn och kom aldrig mer tillbaka. Ett år senare – på dagen – berättar hennes mamma Ingrid Wall i Sommar i P1 om tiden efter mordet och om personen Kim Wall.

– Jag kommer att berätta om vad som har hänt sedan dagen då vår dotter klev ombord på en ubåt för att göra ett reportage om mannen som hade byggt ubåten. Jag kommer att berätta om det vi har levt med under det här året som har gått, och hur vi har hanterat det. Och jag kommer också att berätta att trots allt detta elände, all ondska och denna bisarra katastrof så finns det ett hopp. Vi försöker att fokusera på livet och på framtiden och inte på det här eländet som har hänt.

Hur hanterar ni det?

– Det gör vi bland annat genom den här minnesfonden som vi har startat i Kims namn, som ger möjlighet till en kvinnlig journalist att en gång om året få åka ut i världen och göra ett reportage i Kims anda.

Det måste ha varit oerhört svårt att skriva det här manuset?

– Nej, faktiskt inte! Jag är ju själv gammal journalist och det var väldigt lätt att skriva, det är mycket lättare att fästa sina känslor på ett papper än att tala. Och det är ett ämne som ligger mig så varmt om hjärtat, jag vill så gärna berätta vem Kim var som yrkesperson och som människa – och inte som det brottsoffer som hon har reducerats till på många sätt.

Kommer du att gå in på själva brottet i ditt sommarprat?

– Jag kommer inte att prata om brottet. Men jag kommer att prata om Kim som person och om vad hon ville i livet.

Kan du beskriva henne lite?

– Hon var väldigt hävgiven och oerhört nyfiken och hon drevs av att berätta historier om de små människorna, de som normalt sett inte når rubriker. Hon har skrivit om kvinnliga officerare i tamilska befrielsearmén, hon har skrivit om tjuvskyttar i Indien, människor som drabbats av kärnvapenavfall i Stilla havet, flickor i Nordkorea – människor som helt enkelt ligger lite vid sidan om. Och det var det som drev henne. Att hon ville göra sig till talesperson för dem.

Hur var hon som person?

– Envis! Och hängiven. Viljestark. Och väldigt empatisk för andra människor… Och nyfiken!

Hade ni en nära relation?

– Ja, det hade vi absolut. Så fort hon hade wi-fi så hörde hon av sig, oavsett var hon befann sig. Det kunde handla om allt från att hon skickade en bild på något som hon visste att jag skulle tycka var fint till att en bankomat hade stulit hennes kontokort eller att hon behövde hjälp med att boka en resa eller vad som helst. En mor- och dotter-relation. Vi diskuterade väldigt mycket och hade väldigt många gemensamma intressen.

Är du stolt över henne?

– Ja, det måste jag säga. Absolut.

Du kan höra Ingrid Walls sommarprat den 10 augusti 2018 i Sommar i P1.

Läs mer:

Kim Walls mamma: ”Hon finns kvar hos oss för alltid””

Vännerna berättar om Kim Wall i film: ”Hon gick alltid sin egen väg”

Här är årets sommarpratare i P1 – hela listan

Mest läst