I ett tidevarv när pekpinnarna svingas till höger och vänster på internet skrev komikern och radioprataren Kodjo Akolor och hans fru Olga Nikrasova Akolor boken ”Den Ultimata Föräldraguiden” (Nygren & Nygren) för att visa att föräldraskap är något kul och inte bara sömnlösa nätter, dyra statusbarnvagnar eller superekologisk hemlagad barnmat.

– Så fort man är på en lekplats, blir man bedömd. De andra mammorna sitter där och observerar varandra: ”där sitter hon med mobilen”. Vad vet någon annan egentligen, man kanske väntar på samtal från läkare? Man har ingen aning om hur andra lever sitt liv, säger Olga Nikrasova Akolor.

Läs även 5 vanor alla föräldrar bör lära sina barn

Idén till boken, som uppmanar alla att strunta i alla ”goda råd” och i stället lita på sig själva föddes när de väntade sonen Zion som i dag är 3 år. Men boken blev verklighet när dottern Zoë, i dag 1,5 år, kommit till världen.

– Med den här boken vi ville lyfta allt det positiva, för man blir rädd för att skaffa barn när man får höra ”Du kommer inte få sova på flera år”. Allt kändes så neggigt, säger Olga.

Foto: Martina Lundborg

Så, vad är det bästa med att skaffa barn?

– Allt faller på plats, oavsett om man är beredd, om man vill eller inte. Allt föll på plats i livet, säger Olga.

– Det är ingen som säger det här, det bästa är att man har en liten klon av sig själv som man förhoppningsvis älskar. Det mest narcissistiska man kan göra är att skaffa barn, för man får en kopia av sig själv, säger Kodjo Akolor.

Med utgångspunkt hur de själva hanterade graviditet, förlossning och barnets första år skriver de avslappnat och humoristiskt om hur det är att skaffa barn. Boken riktar sig givetvis till blivande föräldrar, som kan få tips om att slappna av och lita på att allt löser sig.

– Men också de störiga föräldrarna på internet som dömer andra föräldrar, de kanske ska läsa boken och sen bara hålla käften, säger Kodjo.

– Jag vill tro att föräldrar vill en väl, att man vill hjälpa andra, men man kan bli medveten om att det kan upplevas mer positivt än negativt, säger Olga.

Läs även 9 saker du inte ska säga till en höggravid kvinna

Just de oombedda råden, som Kodjo och Olga tidigt bestämde sig för att konsekvent strunta i, får ett helt kapitel i boken. De identifierar olika typer av ”Åsiktsmaskiner” och går samtidigt igenom kul repliker att bemöta ovälkomna råd med.

– Man är inte så himla kvicktänkt i alla lägen, utan man kommer hem och pratar om det med sin partner. Man vill säga ”håll käften och fuck you”, fast det gör man inte. Men det var roligt att komma hem och berätta och gå igenom det tillsammans, vi kunde hålla på i flera timmar. Det var lite kul att spåna fram ett helt artilleri av svar, säger Olga.

När någon gjort ett övertramp och kommit med ett ”gott råd” som man inte bett om, kan man med glimten i ögat säga:

– ”Gud tack så hemskt mycket, men det verkar som att du blandat ihop mig med någon som bryr sig”. Sen går man vidare med sin grej, säger Kodjo.

I boken kategoriserar ni folk i olika typer av Åsiktsmaskiner eller vilken förlossning man får. Om ni gjort föräldraetiketter, vilken hade ni då satt på er själva?

– Vi är de ”Chilla föräldrarna”, säger Olga.

– Jag har hört av barnlösa människor, det var en kompis, sa att när han såg oss tyckte han att ”det är inte så jävla farligt med barn”. Så med all ödmjukhet säger jag att vi tillhör ”De inspirerande föräldrarna”, säger Kodjo.

Vinn ett eget exemplar av Den Ultimata Föräldraguiden, vi på Femina har två ex som vi lottar ut. Fyll i formuläret här nedan för att delta!

Tävlingen är avslutad! Vinnare meddelas inom kort.

Vinnare i tävlingen är:

Fredrica Klein, Västervik

Vendela Lindberg, Trelleborg.

Läs även

11 fantastiska illustrationer som visar exakt hur det är att vara småbarnsförälder

Hur en vanlig morgon som småbarnsmamma ser ut – egentligen

12 roliga bilder som sammanfattar första året som förälder

14 omedvetet taskiga saker som barn sagt till vuxna

Utvald läsning

Femina