Trendar: InredningMat och dryckResor

Köpa hund under corona? Så här tycker experterna

07 maj, 2020 
AvLisa Nilsson
Kronprinsessan Victoria med familj har under pandemin skaffat hund och intresset av att bli hundägare under rådande läge är hon inte ensam om.
Men är det verkligen läge att köpa hund bara för att du är hemma mycket just nu?
Annons

Kelig, energisk och sällskaplig – är du en av dem som plötsligt börjat gå i ”skaffa hund”-tankar?

Svenska kennelklubben, SKK, har via sina registrerade uppfödare märkt av ett ökat intresse av att köpa valp, men också via hemsidan köpahund.se.

– Många människor besöker nu köpahund.se – en sajt som innehåller olika raser, kontaktpersoner, uppfödare, information och hälsoprogram. Sedan förra året har det skett en ökning med 66 procent, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på SKK.

Lucille, som bara vill ställa upp med förnamn, jobbar på Hundstallet, som tar hand om omplaceringshundar, har också märkt av att fler nu verkar vara sugna på att ha hund – då många håller sig hemma.

– Vi har väl sett en viss ökning där den som är intresserad av att adoptera en hund har skrivit att de jobbar hemifrån på grund av corona och nu har tid att kunna ta emot en hund. Under de två första veckorna i april fick vi in ganska många förfrågningar från personer som kan tänka sig att ta hand om hundar tillfälligt när de jobbar hemifrån, säger hon.

Annons

”Perfekt att skaffa sig hund”

Hundcoachen Fredrik Steen, som återkommande medverkar i Nyhetsmorgon i TV4, tycker själv att det är glädjande att många vill köpa hund och har fått betydligt fler frågor om valpval och valpuppfostran nu under pandemin än tidigare.

– Jag vill att alla familjer ska ha hund, så jag är positiv till att många går i ”köpa hund”-tankar. Det gör mig glad eftersom jag vet att en hund ger en bättre livskvalitet. Nu när det är naturligt för många att arbeta hemma och allt är lite lugnare tycker jag det är perfekt att skaffa sig en hund. Det kan ju inte bli bättre, säger han.

Lucille på Hundstallet menar dock att man måste tänka längre än bara hemmaperioden under corona.

– Om man skaffar en hund måste man ju vara hemma med den första tiden och skapa ett band, så den kan känna sig trygg i hemmet. Hunden är beroende av dig som människa. Vissa hundar klarar inte av att bli lämnade hemma när man själv väl behöver gå tillbaka till jobbet medan andra kanske klarar av lite ensamtid, säger hon.

Annons

Fredrik Steen understryker däremot att man som hundägare måste tänka långsiktigt och ha i åtanke att livet någon gång kommer att återgå till det normala.

– Snart är vi förbi denna pandemi och då blir det vanlig vardag igen. Då är det viktigt att man tänker sig för så man verkligen har tid för hund även då pandemin blåst förbi, säger han.

Köp inte bara för att den är söt

Hans Rosenberg anser även han att man ska se långsiktigt och att köpa en valp är som att ha ett litet barn, i alla fall det första året. Han menar också att det inte bara är att köpa en hund för utseendet.

– Som köpare behöver man läsa på, det gäller att köpa rätt hund; varje ras är ju unik och köp inte utifrån att den är söt. Många läser på när de köper en mobil som håller i två år, då ska du göra det ännu noggrannare när du köper en hund som kan leva i tio till tolv år, säger han.

Finns det en risk för en omplaceringsboom när corona är över?

Annons

– Det kan nog hända, inte för att de har adopterat hundar från oss. Men jag kan tänka mig att det kan komma en omplaceringsboom efter corona och när allt återgår till det normala, säger Lucille på Hundstallet.

– Vi har diskuterat det men uppfödarna säger att många är väldigt seriöst intresserade och införstådda med att det ska finnas tid efteråt. Vi hoppas ju verkligen inte att det blir så. Eller att det blir som en sommarkatt – som kostar väldigt mycket mindre, betalar man mycket pengar så hoppas jag och vill att man ska vara lite mer förberedd för det hela, påpekar Hans Rosenberg.

Hundcoachen Fredrik Steen ser inga nackdelar med att många vill köpa hund, utan tycker bara att det är positivt.

Foto: TT/Shutterstock/Jonas Clefström

Läs mer:

Annons