När de bästa vännerna Malin Berghagen och Tess Merkel började podda för ett år var succén omedelbar, podden klättrade snabbt in på iTunes topp 10-lista. Nu tar de ett steg vidare med podden och flyttar den till Femina.

– Det känns skiträtt och det ska bli jättekul!, säger Tess Merkel.

– Det känns jättebra, jag har ofta köpt med mig Femina när jag åkt till Mallorca och varit i Sverige. Det känns kanon verkligen! Det är en bra tidning och den har allt, precis det vi pratar om i podden, det som är livet, säger Malin Berghagen.

Podden riktar sig till kvinnor som är mitt i livet – precis som de själva.

– Vår podd kan reflektera andra människors liv som är i vår ålder och även yngre och äldre. En annan sak är att vi är snart 50, en ålder då många tror att livet tar slut. Men för oss är det den roligaste delen i våra liv! Vi lever nu på ett sätt som man alltid önskat, för nu har man har kommit över all ängslan. Man skiter i det, för man vet att livet är här och nu och man har inte ork eller tid att lägga energi på bullshit, säger Tess Merkel.

”Vi är rätt så krassa mot varandra”

Hon är en känd profil i Nöjessverige och är för de flesta mest känd för att i 20 år stått på scen som en av medlemmarna i den discogruppen Alcazar, som tog farväl av publiken vid årsskiftet. Tess Merkel har varit med i Melodifestivalen flera gånger, de första gångerna som körsångerska, när Alcazar var med 2005 då de kom de trea med låter Alcastar. Förutom i podden så pratar hon även i radio och driver barbershop/kaféerna Rusty Rascals tillsammans med sin man Kenny Solomon.

Malin Berghagen har varit rikskändis ända sedan hon fanns i mamma Barbro ”Lill-Babs” Svenssons mage, faktum är att Malin gjorde sin första omslagsplåtning bara några timmar efter att hon fötts. Malin Berghagen har sedan dess gjort karriär som skådespelare och sedan 20 år tillbaka har hon fokuserat på yoga, hon är en dedikerad yogalärare och har skrivit tre inspirerande böcker om yoga.

I podden stöter och blöter och vänder och vrider Tess och Malin på ämnen som relationer, livet i en bonusfamilj och vardagsproblem. Som lyssnare får du ta del av hur de väljer att se på saker, hur de hanterar problem som dyker upp.

– Vi är rätt så krassa mot varandra, det finns inget tassande på tå. Men det är ju så, att om vi går omkring och tar allting personlig då funkar ingen relation. Om hon säger en sak kan jag välja att ta det personligt, men jag behöver inte ta allting så personligt. Det gör saker och ting lättare, säger Tess Merkel.

”Vi tar inte livet på fullt allvar”

Vid en första anblick kan Tess och Malin framstå som väldigt olika, men skrapar man lite med nageln på ytan så upptäcker man snabbt att de delar flera intressen och sidor. Något som de själva upptäckte när de blev vänner i samband med att de deltog i programmet ”Ranking the stars” som sändes på kanal 5 2007.

– Jag visste ju inte att Tess var en sådan djupt tänkande person som hon var, jag hade mest sett henne i Alcazar och hela den biten. Det var nytt för mig att hon var så intresserad av inre växandet, personlig utveckling och andlighet. Det var verkligen en glad nyhet, superkul!

– Vi är olika, men på vissa plan är vi väldigt lika, vi tar inte livet på fullt allvar, för det är för värdefullt för det. Så vi skrattar mycket och sållar bort mycket av det som är bullshit. För det som är viktigt är familjen, vännerna, hälsan och att vara snäll mot varandra. Och ha roligt!, säger Tess Merkel.

Som lyssnare av Berghagen och Tess blir man en del i deras gemenskap när de bjuder på anekdoter från sina egna liv och pratar på ett ofiltrerat sätt om sin vardag.

– Vi hjälper många med vår podd, för vi vågar belysa saker, folk som är i mitten av livet och har kriser till höger och vänster, så har vi alla faktiskt varit där någon gång. Det är många som hör av sig och berättar att ”ni hjälpte oss att ta nästa steg”. Vi stärker varandra i podden och på det sättet stärker vi också andra. Vi försöker lära känna oss själva i våra samtal och då belyser man även sidor hos de som lyssnar, säger Tess Merkel.

Malin om Tess:

– Hennes omtänksamhet, hon kan slänga sig i bilen och dra iväg och hjälpa en kompis i nöd, då kommer hon. Hennes starkaste egenskap som vän är att hon verkligen kan sparka en ut ur en offerkofta, hon är väldigt ärlig vilket kan vara bra, för man kan behöva det i vissa lägen. Hon är väldigt rak.

Tess om Malin:

– Malin har många starka sidor, för det första så finns hon alltid där var hon än befinner sig, om jag ber henne komma eller lösa något så gör hon det.

Sen är hon väldigt rolig, vi skrattar väldigt mycket, hon är galen precis som jag.

Hon skuldbelägger aldrig, det är viktigt för mig i min vänskap, det är aldrig: ”jaha, varför ringer du nu?” eller ”varför kan inte du komma på min födelsedagsfest?”. Jag är likadan, och det är skönt att slippa känna skuld för något.

Podden Berghagen och Tess släpps varje onsdag, klicka här för att lyssna!

FOTO: Peter Assarsson