Trendar: InredningMat och dryckResor

Lena Dunhams ärliga ord om endometrios och att älska sin kropp

11 mar, 2020 
AvNina Nyström
Lena Dunham
Girls-skaparen Lena Dunham är en av de kändisar som har gått i fronten och pratat öppet om att leva med endometrios. Samtidigt har hon både utmanat och ifrågasatt vanliga kroppsideal. I en uppskattad post på Instagram skriver hon nu om de insikter kampen gett henne.
Annons

I ett helt decennium kämpade Lena Dunham med sjukdomen utan att få en riktig diagnos. Hon provade flertalet varianter av behandlingar, massage och akupunktur för att kunna hantera smärtan, men till sist tog Lena Dunham beslutet att operera bort sin livmoder.

Opererade bort livmodern

I februari 2018 skrev hon en gripande text i Vogue om operationen. Om viljan att bära ett barn – men hur kroppen inte samarbetar. Om sorgen och rädslan inför valet och att hon inte släppt tanken på att bli mamma en dag, oavsett om det blir biologiska barn med hennes ägg eller en adoption.

Sjukdomen har självklart komplicerat Lenas relation till sin egen kropp, men hon har samtidigt tagit stark ställning i flera frågor rörande kroppsideal. Exempelvis vägrar hon retuschera sig.

I mars är det #endometriosawarenessmonth, för att sprida kunskap om sjukdomen och dess biverkningar. Och i ett nytt inlägg på Instagram skriver Lena Dunham åter om sin relation till kroppen. Hur hon beundrar den och är tacksam för den, trots att hon inte alltid älskar den.

Annons

Kroppstolerant – inte kroppspositiv

”Jag har aldrig kallat mig kroppspositiv eftersom min relation till mina kurvor och mina ärr inte är särskilt politisk – den är väldigt personlig. Och inte alltid positiv. Jag är enormt tacksam för all den kroppspositivism som finns runt oss, men jag ser mig själv mer som kroppstolerant. Med en kronisk sjukdom är det svårt att inte ogilla sin kropp ibland.”

Lena Dunham skriver vidare att hennes syn på sin kropp inte längre är destruktiv, men inte heller enkel. ”Känslorna kommer och går, men oavsett, så är vi ett – och kroppen måste ibland få kärlek och tacksamhet tillbaka för allt den gör.”

Ett av stegen är insikten i att hon trivs lika bra att gå runt hemma i en tight och avslöjande body som i mjukiskläder. ”Inte för en kille, inte för en plåtning, inte för att visa upp en viktnedgång. Utan för att det är skönt”. 

Hon avslutar med att tacka alla andra kvinnor som lever med endometrios: ”Jag har lärt mig mer av er än jag någonsin kan förklara”.

Inlägget hyllas av massvis av fans och andra kändisar.

Vad är egentligen Endometrios?

Endometrios är vanligt – cirka tio procent av alla Sveriges kvinnor lever med endometrios, och för många påverkas livet ganska mycket av sjukdomen.

Annons

Endometrios innebär att celler som liknar livmoderslemhinna även finns på andra ställen i kroppen, det vill säga att de hamnat utanför livmodern. De växer och kan blöda, ofta i samband med mens. Detta skapar inflammationer då kroppens immunförsvar försöker ta hand dem, vilket kan leda till svår smärta och andra besvär. 60 procent av de drabbade har symtom, 20 procent så illa att de behöver medicinsk behandling. För många påverkas också fertiliteten negativt och det kan vara svårare att bli gravid.

Foto: TT

Källa: Instagram

LÄS MER:

Annons