Ögonen är en väg in i kroppen för coronaviruset. När någon hostar eller nyser kan virus hamna i ansiktet och i ögonen. Samma gäller om man har viruset på fingrarna och sedan petar sig i ögonen. Rådet är därför att i möjligaste mån undvika att peta sig i ansiktet, inklusive ögonen – ett råd som kan vara svårt att följa om man har kontaktlinser. Det amerikanska ögonläkarförbundet AOA, American Academy of Ophthalmology, avråder därför helt från användning av kontaktlinser under coronapandemin.

Röda ögon kan vara ett symtom vid covid-19

Förutom att personer med kontaktlinser tycks peta sig mer i ögonen än andra, menar man att glasögon är att föredra – eftersom de även skyddar mot virus om någon i närheten nyser eller hostar. Man hänvisar också till studier som visar att konjunktivit, bindhinnekatarr i ögat, är ett relativt vanligt symtom vid covid-19. Mellan 1 och 3 procent av de covid 19-smittade drabbas av konjunktivit. Tårvätskan kan innehålla viruset och sprida det vidare, menar forskare.

Det brittiska BCLA, British Contact Lens Association, håller dock inte med om att friska personer behöver undvika att använda kontaktlinser. Detta eftersom det saknas data som visar att kontaktlinsbärare oftare skulle smittas med coronaviruset.

Även svenska optikerkedjan Synsam menar att det är säkert att fortsätta använda kontaktlinser under pandemin, förutsatt att man är extra noga med sin handhygien innan man sätter i, eller tar ut, linserna.

”Fortsätt gärna med linser, men tänk på det här”

– Man behöver inte oroa sig. Så länge du följer samma rekommendationer kring handhygien som du fick hos din optiker kan du tryggt fortsätta med dina linser utan rädsla för coronaviruset, säger Ida Malmblad, legitimerad optiker på Synsam.

Det innebär noggrann handtvätt innan man tar upp och sätter i sina linser och samma sak innan man tar ur dem.

  • Tvätta händerna med två och vatten minst 20 sekunder.
  • Torka händerna med en ren och oanvänd pappershandduk.
  • Använd den linsvätska som du blivit ordinerad för att desinfektera linserna och återanvänd aldrig använd kontaktlinsvätska.
  • Var även noga med att inte ta på toppen av flaskan med kontaktlinsvätskan.

– Och precis som vanligt ska du inte använda dina linser om du känner dig sjuk. Då tar du på dina glasögon istället, säger Ida Malmblad.

Så här säger AAO, American Academy of Ophthalmology:

  • Använd inte linser, byt till glasögon! Linsbärare tenderar att peta sig i ögonen oftare än andra.
  • Glasögon ger ett extra skydd mot droppar av viruset men tänk på att skyddet är inte 100-procentigt.
  • Gnugga dig inte i ögonen – eller använd en näsduk när du gör det.
  • Om du måste röra dina ögon, tvätta händerna både innan och efter!

Foto: Shutterstock

Läs mer: 

Gravida Sandra smittades av corona: ”Jag fick panik”

Her House hjälper kvinnor och barn som utsätts för våld i hemmet

Så kan du hjälpa andra i coronatider – 5 tips!

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: