Trendar: InredningMat och dryckResor

Lisa Nilsson: ”Storstadsbor – ni är naiva som vill flytta till landet”

29 maj, 2020 
AvLisa Nilsson
Under rådande pandemi verkar vurmen för att flytta ut på landet ha ökat. Man ska kunna klara sig själv och inte vara beroende av att det ska finnas pasta på hyllorna i närmsta butik. Feminas Lisa Nilsson fnissar högt åt stadsbornas dröm om ett idylliskt liv på landet.
Annons

Jag har hört en och annan omkring mig, uppvuxen i Stockholm eller annan större stad säga att de vill flytta ut på landsbygden. Kanske till och med prova livet som självförsörjande bonde! Leva livet som Mandelmanns, åh så mysigt.

Att stiga upp på morgonen, precis när solen skymtar vid trädtopparna, och gå ut till hönshuset för att plocka dina egna ägg. Kanske nypa en perfekt mogen rädisa från trädgårdslandet på vägen tillbaka. Njuta av tystnaden och den rena lands-luften. Ja, hur härligt låter inte det.

Men varje gång jag hör detta kan jag inte låta bli att tänka: “Du har verkligen ingen aning”.

Jag växte upp på en bondgård i norra Skåne, inte självförsörjande – men – vi hade kor, grisar, hästar och höns. Gräs som sakta torkade till hö som blev till balar om sommaren. Och nog är det underbart, livet på landet. Fast det är inte så härligt som stadsbons romantiserade bild.

För hur redo är du för följande scenarion:

Annons

Tänk dig december. Du går upp på morgonen för att ta en varm dusch, men vad nu? Inget vatten. Då är det bra att ha en hårfön till hands så du kan ställa dig och tina upp de frusna rören tills någon från huset skriker ’nu rasslar det!’ och vattnet är tillbaka. Det kan ta timmar så klä dig varmt, nån dusch hanns det såklart inte med.

Eller den där härliga morgonen när du ska plocka dina frukostägg hos hönsen. Du lyfter på haspen och där ligger alla höns. Döda. Någon annan hade tydligen ätit dina höns till frukost innan du hann få dina ägg.

Det är ju också så härligt att få hänga tvätt ute – rena lakan som fått torka i vinden, finns det något ljuvligare? Förmodligen inte, tills du inser att det är gödslingsperiod och dina krispiga nytvättade lakan nu istället luktar koskit.

Om du får för dig att skaffa kor eller andra djur som går i hage bör du ställa dig in på att djuren inte sällan tycker att gräset är grönare på andra sidan och att det ett ansvar att fösa hem dem när grannen ringer och vrålar om uppätna tulpaner, igen. Jaga kor med pannlampa i skogen, mitt i natten, perfekt  för den äventyrslystne storstadsbon!

Annons

Behöver jag säga mer än kombinationen odling och mördarsniglar.

Och om du ska vara självförsörjande, vad gör du när sommaren blivit för het och en hel skörd har gått förlorad? Åker du ändå och köper det där paketet pasta då?

Du får inte heller vara rädd för skit under gellack-naglarna, eller över hela dig. Om ett rör har gått sönder i ditt stall, bör du kalkykera med en två meter djup pool av bajsblandat vatten. Hugg tag i bästa spade och skopa upp i en skottkärra. Tips från coachen: försök att inte råka välta den över dig på väg ut till gödselstacken.

Så, innan du tar ditt pick och pack från stan och flyttar till din lilla drömgård på landet – tänk över saken en gång till. Vet du verkligen vad du ger dig in på?

Känner du att du vet det – grattis!

Livet på landet är verkligen härligt. Jag menar det.

Foto: TT/Magnus Karlsson

Annons