Under Madonnas brutalt ärliga tacktal gick hon igenom sin 34 år långa erfarenhet som kvinna i musikbranschen, och hon bjöd på såväl skratt som tårar.

”Jag står inför er som en dörrmatta. Åh, eller jag menar som en kvinnlig underhållare.”

Hon fortsätter:

”Tack för att ni erkänner bedriften att fortsätta min karriär i 34 år med tanke på all uppenbar sexism och misogyni och konstant mobbing och obevekliga kränkningar.”

Madonna berättar hur hon under sitt första år i New York, 1979, blev våldtagen på ett tak med en kniv mot halsen. Hon berättar även att hon förlorade nästan alla sina vänner till följd av aids, droger och skjutningar.

Men hon berättar också om hur tydliga skillnaderna mellan män och kvinnor har blivit för henne under hennes tid som skärskådad kvinnlig artist.

”Jag har självklart inspirerats av Debbie Harry, Chrissie Hynde och Aretha Franklin, men min riktiga musa var David Bowie. Han förkroppsligade både kvinnligt och manligt vilket passade mig perfekt. Han fick mig att tro att det inte finns några regler, men jag hade fel. Det finns inga regler – för en man. Men det finns det om du är kvinna.”

Och reglerna Madonna refererar till kan nog många kvinnor känna igen sig i:

”Som tjej måste du spela spelet. Du tillåts vara vacker, söt och sexig. Men du får inte verka för smart. Ha inte en åsikt som skiljer dig från mängden. Du tillåts bli objektifierad av män och du får klä dig som en slampa – men du äger inte din slampighet”, förklarar hon.

Efter att ha släppt boken Sex (1992) och albumet Erotica fick hon utstå ett mediadrev utan dess like.

”Allt jag läste om mig själv var fördömande. Jag kallades hora och häxa. En rubrik jämförde mig med Satan. Jag tänkte ‘Vänta lite nu, springer inte Prince runt i fisknät, höga klackar och läppstift med sin rumpa fullt synlig?’ Jo, det gjorde han. Men han var en man.”

”Det var första gången som jag på riktigt förstod att kvinnor inte har samma frihet som män.”

Under Billboard Woman in Music 2016 blev även Shania Twain prisad som årets ikon. Andra som prisade var Halsey, Andra Day, Meghan Tranor, Maren Morris, Kesha och Alessia Cara. Eventet hölls fredagen den 9 december och kommer att sändas på den amerikanska tv-kanalen Lifetime måndagen den 12 december.

Se Madonnas tacktal här:

Källa: Billboard

Läs även

Madonna sjunger sina hits i Carpool Karaoke

Jill Johnson: ”Jag började med barn lite för sent”

Mer läsning

Femina